Ruské armádě velí Putin, výměna Šojgua by nic nezměnila. Fištejn řekl, v čem má Kyjev výhodu

Publicista Jefim Fištejn se narodil na Ukrajině.

Na sociálních sítí se objevily spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin hodlá odvolat ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Podle publicisty Jefima Fištejna by potenciální výměna na těchto postech pro vývoj války na Ukrajině nebyla důležitá, jelikož velení převzal právě šéf Kremlu. Novinář to uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Ruská organizace války a společnosti jako celku je mimořádně nepohyblivá. Generál Gerasimov je sice nosnou silou ruské armády a generál Valerij Zalužnyj (vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, pozn. red.) tvrdí, že se od něj mnohé naučil. Jenže Gerasimov je vsazen do pevné struktury a na něm moc nezáleží. Velení totiž převzal Putin samotný, který je nevyšší autoritou. Vyměna Šojgua ani Gerasimova by nic neznamenala,“ domnívá se publicista.

Jefim Fištejn rovněž porovnával ruskou a ukrajinskou armádu a nastínil, v čem má Kyjev výhodu. „Na ruské straně se jedná o pevnou a nepohyblivou konstrukci a na druhé straně stojí velmi kreativní a mobilní struktura vedení války, což je podstatný rozdíl. Nejde například o to, jaké zbraně armády mají. Rusové měli velkou převahu právě ve zbraních, a přesto se jim nedařilo,“ podotkl.

Právě inovativnost Kyjeva se podle Fištejna ukázala při sobotním výbuchu Kerčského mostu, za kterým podle anonymních zdrojů amerického deníku The New York Times stály ukrajinské tajné služby. Ty měly na most vyslat nákladní vůz s bombou.

Publicista uvedl, že Ukrajinci nemohli na most vypálit rakety, jelikož ty nejsou silnou stránkou ukrajinských vojsk. Velení tak muselo vymyslet jinou metodu, jak vyhodit stavbu do povětří.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda invaze Ukrajina Sergej Šojgu Rusko velení Jefim Fištejn Valerij Gerasimov Moskevský Kreml Valerij Zalužnyj