Pod Putinovým ministrem obrany se kýve židle. Nevadilo by mu to, naopak, tvrdí pozorovatelé

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ministr obrany Sergej Šojgu

Exploze na Krymském mostu by mohla být posledním hřebíčkem do rakve kariéry současného ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Zahraniční média se totiž shodují, že se pod ním mocně kýve jeho židle. Prezident Vladimir Putin byl již dříve značně nespokojen s jeho vedením resortu kvůli neúspěchům na Ukrajině, nyní možná přišla poslední rána. Podle některých pozorovatelů by však odvolání z ministerského postu Šojguovi ve finále ani nemuselo vadit.

Ruské ministerstvo obrany v čele se Sergejem Šojguem to aktuálně velmi tvrdě schytává od celého Putinova blízkého okolí. Nejenže se Rusům na Ukrajině dlouhodobě nedaří a aktuálně dokonce na mnoha místech ustupují, nyní čelí i kritice kvůli explozi na Krymském mostu.

Ukrajinská agentura Unian uvedla, že nejvyšší vedení Kremlu a lidé blízcí Putinovi se vinu za tento incident snaží plně svalit právě na Šojgua a jeho resort. Ke kritice se prý připojil i sám ruský prezident, neboť v poslední době sám čelí kvůli vedení války na Ukrajině silné kritice. Šojgu se tak nabízí jako jeho obětní beránek.

O nejisté Šojguově pozici informoval i britský deník The Guardian, zároveň ale dodal, že ministru obrany Ruské federace by odvolání v zásadě ani nevadilo. Naopak by byl „šťastný“. „Jak znám Šojgua, tak skutečně věřím, že by byl rád, kdyby byl teď odvolán,“ sdělil Guardianu nejmenovaný zdroj s tím, že šéf ruského resortu obrany by se takto „rád dostal z tohoto nepořádku“.

Prigožin a Kadyrov otevřeně kritizují Šojgua

S kritikou Šojgua údajně nešetří třeba šéf žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin či čečenský vládce Ramzan Kadyrov. Ti mají být podle pozorovatelů lídry jedné ze dvou frakcí, které aktuálně uvnitř Kremlu zápasí o vliv. Jejich skupina zastává názor, že je nutné ve válce pokračovat a dovést ji do vítězného konce. A to za použití jakýchkoliv prostředků a za jakoukoliv cenu.

Prigožin a Kadyrov už mají otevřeně projevovat nepřátelství vůči Šojguovi i jeho nejvýše postaveným generálům právě kvůli vojenským neúspěchům invaze. V ohrožení tak není pouze pozice Šojgua, ale změna by mohla nastat i na postu náčelníka Generálního štábu ruských ozbrojených sil. Již léta jej vede Valerij Gerasimov, i on by ale se mohl nyní poroučet.

Telegramový účet vágnerovců Gray Zone rovnou přišel i s možnými náhradami za oba funkcionáře. Šojgua by prý mohl vystřídat současný gubernátor Tulské oblasti a bývalý náměstek na resortu obrany Alexej Djumin, který se v minulosti mimo jiné velkou měrou podílel právě na anexi Krymu. Novým náčelníkem Generálního štábu ruských ozbrojených sil by pak prý mohl být současný zástupce velitele pozemních sil Ruské federace Alexandr Matovnikov.

Rusové ustupují

Poslední dobou se Rusům na Ukrajině vůbec nedaří. Sice stále kontrolují podstatnou část dobytého území, Kyjev ale před několika týdny převzal iniciativu a s pomocí moderních zbraní dodaných západními mocnostmi zahájil protiofenzivy na několika místech fronty.

Ukrajinci tak Rusy postupně vytlačují. Nejprve se jim velmi dařilo na severovýchodě země, nyní musí okupační armáda ustupovat i na východě či jihu.

Putin zareagoval mobilizací, která se však vůbec nezdá jako dobře provedená a navíc jí značně znervóznil ruské občany. Mnozí se rozhodli ze své země prchnout, jiní protestují. Čím dál více se pak na sociálních sítích objevují videa, která ukazují absolutní nepřipravenost ruské armády na mobilizaci a cvičení nových rekrutů. Ti často mají mít staré zrezivělé zbraně a prošlé jídlo a navíc si většinu vybavení musí sami pořídit.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina exploze Rusko ministr obrany Valerij Gerasimov Prezident Ruska Sergej Kužugetovič Šojgu Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu Most přes Kerčský průliv