Víkend bude ve znamení prudkého ochlazení. Na Velikonoční pondělí se ale vyjasní

Na bílou sobotu mládenci pletou pomlázku

Příjemné teploty a slunečné počasí přiměly řadu Čechů odložit bundy a kabáty. Ještě by je ale shazovat neměli. Počasí se totiž od pátku začne kazit a výrazně se ochladí. Pokud se ale těšíte na Velikonoční pondělí, máme pro vás dobrou zprávu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se obloha vyjasní.

V pátek bude proměnlivá a převážně velká oblačnost. Místy se objeví přeháňky, na horách na severu území četněji. Na jihovýchodní polovině území zpočátku očekávejte zataženou oblohu, přechodně i deště. Na jihu a východě se ojediněle vyskytnou bouřky. Na severu v polohách nad 900 metrů nad mořem přijdou smíšené nebo sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 14 až 19 °C, na severu se mají pohybovat kolem 11 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 7 °C a na Šumavě kolem 11 °C. Během dne se na horách na severu republiky začne ochlazovat. Bude vát mírný, postupně čerstvý severozápadní až severní vítr o síle 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (asi 55 km/h).

V noci z pátku na sobotu očekávejte oblačnou až zataženou oblohu. Místy se vyskytnou přeháňky, na horách budou četnější. V polohách nad 600 metrů nad mořem a na severu a severovýchodě i níže se objeví smíšené nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, na severu a severovýchodě až na 0 °C. Povane mírný severní vítr o síle 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V sobotu počítejte s oblačnou až zataženou oblohou. Zpočátku se místy objeví přeháňky, v místech nad 600 metrů nad mořem, na severu a severovýchodě i níže budou smíšené nebo sněhové. Během dne nás čeká proměnlivá oblačnost a ojediněle i přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 8 až 12 °C, na severovýchodě bude kolem 7 °C. V Čechách má vát mírný severní až severovýchodní vítr se silou 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku vítr čerstvý o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer začne částečně slábnout.

V neděli bude jasno a polojasno. Během dne se místy přechodně vyskytne zvětšená oblačnost a na severovýchodě ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nad 500 metrů nad mořem se objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až −2 °C, v údolích až na −5 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 9 až 13 °C, na severovýchodě bude kolem 7 °C.

Jaké počasí bude na pomlázku?

V pondělí by mělo být jasno až polojasno. Během dne se místy přechodně objeví zvětšená oblačnost. Ojediněle – zejména na severovýchodě a východě území – se vyskytne slabý déšť nebo přeháňky. V polohách nad 600 metrů nad mořem počítejte se srážkami smíšenými nebo sněhovými. Nejnižší noční teploty dosáhnou 2 až −2 °C, v údolích může být až −5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, na severovýchodě kolem 7 °C.

V úterý má být polojasno až jasno. Během dne bude převážně oblačno a zejména na severovýchodě se ojediněle objeví slabý déšť nebo přeháňky. V místech nad 600 metrů nad mořem se vyskytnou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −1 °C, při déletrvajícím vyjasnění bude kolem −3 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 13 °C, na severovýchodě se mají pohybovat kolem 7 °C.

Od středy do pátku bude převážně oblačno. Ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky, na horách se zpočátku objeví srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −2 °C, postupně se vyšplhají na 6 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 14 °C, postupně se zvýší na 13 až 18 °C.

Tagy: