Nouzový stav mění pravidla. Ve kterých obchodech si na Velikonoce nakoupíte?

Lidé v obchodě

Jak bude otevřeno ve svátečních dnech?

Velký pátek a Velikonoční pondělí patří mezi svátky, kdy stát reguluje otevírací dobu obchodů s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních. Jenže letošní velikonoční svátky budou mít ze zákonné regulace výjimku. A to z důvodu nouzového stavu, který nedávno poslanci prodloužili až do konce května. Obchodníci tak mohou mít prodejny otevřeny prakticky bez omezení. Ne všichni toho ale využijí. Kde o svátcích nakoupíte a kde ne?

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který platí od října 2016, zakazuje mít obchodům s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních otevřeno v osmi státních svátcích v roce. Těch je ale celkem třináct. Lidé se tak stále jen těžko orientují v tom, na které svátky se regulace prodejní doby vztahuje.

Kuriózní jsou v tom Velikonoce, na které připadají hned dva svátky v krátkém rozmezí. A to Velký pátek a Velikonoční pondělí. Zatímco na Velký pátek si nakoupíme bez omezení, Velikonoční pondělí je pro nakupování ve větších prodejnách zákonem zapovězené. Letos to však je jinak. Česká republika se totiž až do konce května nachází v nouzovém stavu, během něhož prodejní doba regulována není.

Mohou mít otevřeno, ale…

„Obchodníci tak mohou mít na Velikonoční pondělí otevřeno jak chtějí. A vzhledem k tomu, že nouzový stav byl prodloužen až do konce května, nebude prodejní doba omezena ani na květnové státní svátky, tedy 1. a 8. května,“ řekl CNN Prima NEWS Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce. Právě Česká obchodní inspekce je úřad, který dodržování regulace prodejní doby kontroluje. „Zároveň ale mám informaci, že někteří obchodníci stejně budou mít na Velikonoční pondělí zavřeno,“ dodal Fröhlich.

Pokud tedy chcete vědět, zda si do své oblíbené prodejny můžete jít nakoupit i na Velikonoční pondělí, je lepší se informovat předem. V pondělí 18. dubna zůstanou uzavřené provozovny řetězců Tesco (s výjimkou čerpacích stanic), Albert (s výjimkou DOC Mercury v Českých Budějovicích), Billa (s výjimkou nádraží, letišť a čerpacích stanic), COOP, Globus, Kaufland, Penny nebo Lidl.

Na Velikonoční pondělí ale zůstanou zavřené také brány obchodů, které spadají do kategorie hobbymarketů. Patří mezi ně OBI, Hornbach nebo Bauhaus.

Naopak on-line supermarkety Košík.cz a Rohlík.cz budou dodržovat běžnou doručovací dobu jak na Velký pátek, tak na Velikonoční pondělí.

Tagy: