Velká ryba unikla. Policie si přišla pro drogového dealera, tomu se podařilo uprchnout

Mezinárodní zátah na drogovou mafii, která měla jedno ze svých chapadel i v Česku, se nepovedl stoprocentně podle představ policistů. Podle informací CNN Prima NEWS zatím spravedlnosti uniká muž, kterého vyšetřovatelé považují za jednoho z hlavních organizátorů miliardového byznysu s pašováním narkotik.

Viléma Kováče z Jablonce nad Nisou zásahová jednotka doma nenašla, teď po něm policie pátrá. Může být ozbrojený. Osmačtyřicetiletý Kováč je aktuálně jedním z nejhledanějších lidí v Česku.

„Po muži pátráme v souvislosti s nejzávažnější drogovou a daňovou kriminalitou, máme informace, že by se mohl zdržovat i v zahraničí. Je důležité upozornit, že pokud ho lidé poznají nebo o něm budou mít nějaké informace, tak aby se ho nepokoušeli zadržet, ale aby informovali policisty,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová.

Zda je Kováč hledaný v souvislosti se zásahem Europolu, odmítla potvrdit, nebo vyvrátit. „V této fázi vyšetřování případu nebudeme k hledané osobě poskytovat bližší informace,“ dodala.

Kováč se před časem přestěhoval do rodinného domu na kraji Jablonce nad Nisou. Právě tam si pro něj přišla v úterý brzy ráno přišla zásahová jednotka. „Zásahovka přišla v šest ráno, policie tu byla až do noci, střídala se tu auta, chodili dovnitř a ven,“ popsala reportérovi CNN Prima News obyvatelka jednoho ze sousedních domů.

Zásah ji prý úplně nepřekvapil. „Už než se sem nastěhoval, tak jsem o něm slyšela, že v minulosti něco měl s výrobou drog. Ale já soudím lidi podle toho, jak se chovají ke mě a musím říct, že se choval velmi slušně. Byl to pohodový člověk,“ dodala.

Policisté Kováče doma nenašli, zřejmě ho někdo na poslední chvíli varoval. Údajně zmizel večer před hromadným zatýkáním.

V policejním voze nakonec odjela pouze jeho partnerka, jediná žena z devíti lidí zadržených v Česku v rámci mezinárodního zátahu. „Skončila ve vazbě,“ potvrdila reportérovi další ze sousedek. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové nakonec soudce uvalil vazbu na osm z devíti zadržených. „Bližší informace ale vzhledem k počáteční fázi vyšetřování poskytovat nebudu,“ uvedla.

Kde se Kováč skrývá, není jasné. Nikdo netuší, kolik peněz u sebe může mít. U zadržených po celé Evropě se našly miliony euro v hotovosti, velké množství cenností a také luxusní auta.

Kováč měl na sebe napsanou přepravní firmu, stejně jako další dva zadržení. Dvojice bratrů, kteří také skončili ve vazbě, provozovala spediční firmu a servis pro kamiony na kraji Liberce. Podle informací CNN Prima NEWS měly v kamionech s českými poznávacími značkami putovat po Evropě tuny kokainu.

Policisté při koordinovaném zásahu zatýkali celkem v jedenácti zemích. Soustředili na takzvaně velké ryby. Další vlna zatýkání proto ještě může následovat.

Tagy:
policie Liberecký kraj Europol Jablonec nad Nisou Policie České republiky Policejní prezidium České republiky