Detaily rozbití mezinárodního gangu. Zadržený Čech měl se svou firmou převážet tuny kokainu

Mezi devět Čechů, kteří byli zadrženi v rámci rozsáhlé zatýkací akce po celé Evropě a v zámoří, patří také majitel jedné z přepravních firem z Liberce. Více než čtyři desítky lidí tvořily jednu z nejnebezpečnějších zločineckých skupin v Evropské unii, přičemž podstatná část jejich byznysu podle informací CNN Prima NEWS připadala na obchod s drogami. Zdroj obeznámený s vyšetřováním prozradil, že se v kamionech vozily tuny kokainu. A právě na jeho přepravě se měl podílet i speditér z Liberce.

Při obřím mezinárodním zátahu zatkla policie v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelých ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz. Devět osob bylo zatčeno v Česku, stejný počet ve Francii a sedm lidí zatkli policisté na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA. Informovala o tom unijní policejní organizace Europol.

Policie prohledala během zátahu skoro stovku míst po celé Evropě a zabavila mimo jiné velké množství nelegálních drog – kokainu, metamfetaminu (pervitinu), hašiše a marihuany – ukrytých například v nákladních autech. Podle vyšetřovatelů se zločinecká skupina soustředila právě na pašování narkotik a používala sofistikované metody, jak uniknout pozornosti mužů zákona. „Zásah v Liberci mohu potvrdit, ale další informace zatím nejsou ke zveřejnění,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS Jakub Frydrych, šéf Národní protidrogové centrály.

Firma, která patřila zadrženému muži, sídlí v areálu na kraji Liberce. Reportér CNN Prima NEWS na místě zastihl jednoho ze zaměstnanců. „Nezlobte se, nic vám k tomu neřeknu, nebyl jsem u toho. Je to velice choulostivá věc, jsem jen zaměstnanec,“ řekl na dotaz, co ví o policejním zásahu ve firmě.

Zakuklenci a luxusní vůz

Zadržený muž bydlel ve vile na opačném konci města. Kriminalisté spolu se zásahovou jednotkou si pro něj podle sousedů došli brzy ráno. „Bylo to asi v půl šesté, já ještě spal,“ řekl obyvatel sousedního domu. Podle další sousedky před domem ještě za tmy parkovalo několik civilních aut a dodávka se zatmavenými skly. „Netušila jsem, o co jde, až zpětně jsem se dozvěděla, že prý v té dodávce seděli zakuklenci,“ uvedla žena. Starší muž ze sousedství pak reportérovi CNN Prima NEWS řekl, že si policisté tentýž den s odtahovou službou přijeli pro luxusní vůz, který parkoval před vilou zadrženého muže. V pátek odpoledne se v domě nesvítilo, nikdo uvnitř nebyl. Podle informací CNN Prima NEWS měli policisté zadržet také bratra majitele firmy z Liberce.

„Zločinecká skupina měla strukturu podobnou byznysovému prostředí, kde jednotlivé skupiny a překupníci navázali přeshraniční vztahy a měli pod kontrolou celý řetězec – od organizování obřích zásilek drog až po distribuci v Evropě i jinde,“ uvedl Europol.

„Zločinci umějí dobře spolupracovat bez ohledu na hranice – a operace jako tato dnes ukazují, že justiční a policejní orgány to dovedou rovněž. Úspěch této operace ukazuje, jak účinné a dalekosáhlé mohou být naše akce, když spojíme síly,“ uvedl ředitel odboru závažného a organizovaného zločinu Europolu Jari Liukku. Na operaci v ČR se podílela Národní protidrogová centrála a také krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci. Celkem se do akce zapojily úřady v jedenácti zemích.

Tagy: