Lyman byl zcela vyčištěn od Rusů. Osvobodíme i další města, předpovídá Zelenskyj

Ukrajinská vlajka vlaje v silně poškozené obytné čtvrti v obci Dolina v Doněcké oblasti na Ukrajině po stažení ruských vojsk 24. září 2022.

Ukrajinci ovládli město Lyman

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil to, o čem se hovořilo už od sobotního rána. Město Lyman, ležící na severu Doněcké oblasti, bylo definitivně „vyčištěno“ od ruských vojsk. Stalo se tak pouhý den od anexe čtyř ukrajinských území Ruskem.

„Dnes ve 12:30 (11:30 středoevropského času, pozn. red.) byl Lyman zcela vyčištěn. Děkujeme naší armádě,“ říká Zelenskyj v projevu zveřejněném v neděli na Facebooku. Zároveň se podle ukrajinského prezidenta dá očekávat, že osvobozena budou i další města.

Ztráta strategického zásobovacího a dopravního uzlu pro operace na severu Doněcké oblasti přichází přesně v den, kdy ruský ústavní soud schválil soubor dokumentů o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, a sice Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti.

Město Lyman se nachází na severu Doněcké oblasti na Ukrajině, leží přibližně 135 kilometrů severně od Doněcku. V roce 2021 v něm žilo přes 20 000 obyvatel. Jedná se o významný železniční uzel, vedou odtamtud tratě do Kupjansku, Charkova a důležitých průmyslových středisek Donbasu. Město bývá nazýváno severní branou Donbasu nebo Doněckým Švýcarskem podle okolní přírody s borovými a piniovými lesy.

Tagy:
Švýcarsko Facebook Ukrajina Rusko Donbas Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Doněcká oblast Lyman