Jaderný strašák znovu na scéně. Kadyrov vyzývá Moskvu k použití nukleárních zbraní

Přátelé Kadyrov a Putin

Rusové oslavovali anexi části Ukrajiny

Moskva by měla zvážit demonstrativní použití jaderných zbraní. Uvedl to Ramzan Kadyrov, vládce ruského regionu Čečensko, poté, co Rusové ztratili klíčové ukrajinské město Lyman na východě země.

„Podle mého osobního názoru by měla být přijata více radikální opatření, a to jak vyhlášení válečného stavu v pohraničních oblastech (s Ukrajinou, pozn. red.), tak i použití jaderných zbraní s nízkou účinností,“ uvádí Kadyrov v příspěvku na ruské sociální síti Telegram.

Vyjádřil se takto den poté, co prezident Vladimir Putin vyhlásil anexi čtyř ukrajinských regionů – a to včetně Doněcké oblasti, kde se ztracený Lyman nachází. Tím je také zařadil pod takzvaný „ruský jaderný deštník“ s tím, že Moskva bude připravena bránit tyto státy stejnou silou a prostředky, jaké by použila na ochranu svého území.

Mimo jaderného strašení se vládce kavkazského regionu Čečensko pustil i do generálplukovníka Alexandra Lapina, který je velitelem ruských sil bojujících u Lymanu. Podle Kadyrova se jedná pouze o průměrného vojáka.

Kadyrov není jediným představitelem Ruska, který otevřeně mluví o možnosti jaderného útoku. V podobném, ale umírněnějším duchu se vyjadřuje i bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Čečensko Rusko Telegram jaderná zbraň Ramzan Achmatovič Kadyrov Dmitrij Anatoljevič Medveděv Lyman