Velký šok, absurdní krok. Zametla Chelsea s Tuchelem i kvůli tomu, že nechtěl Ronalda?

Brutální vyhazov. I tak se mluví o poměrně překvapivém konci trenéra Thomase Tuchela v londýnské Chelsea. Do klubu si v létě přivedl posily za 255 milionů liber, ale se svými drahými fotbalovými „koni“ si moc času neužil. Německý kouč si sbalil věci jen tři měsíce poté, co Blues převzalo konsorcium vedené Toddem Boehlym.

„Jsem naštvaný. Nebyli jsme dost hladoví, agresivní, nehráli jsme v dostatečné intenzitě, byli jsme nepřesní. Momentálně nejsme spokojení s výsledky ani celkově s hrou, kterou předvádíme,“ kroutil hlavou Thomas Tuchel v úterý večer.

Hned první hrací den nového ročníku Ligy mistrů přinesl senzaci. Dinamo Záhřeb porazilo Tuchelovu Chelsea 1:0. Byla to další rána pro Londýňany při už tak bídném startu do sezony. Z Premier League se odehrálo jen šest zápasů a tým ze Stamford Bridge už třikrát poztrácel body, do dobré nálady bylo daleko.

Nicméně že by měl neideální začátek vyústit ve vyhazov jednoho z nejlepších trenérů současnosti, který loni dovedl Chelsea k triumfu v Champions League? Podle toho, co se objevuje od oznámení velké zprávy na sociálních sítích, drtivá většina fanoušků ani nechtěla, aby se pod Tuchelem začínala viklat židle, natož aby se ocitl šéf lavičky na zemi. Vždyť právě díky zisku ušatého poháru si vydobyl místo v srdcích příznivců Blues.

Přesto se tak ale nakonec stalo. Chelsea má dlouhodobě takovou pověst, že se unáhleně zbavuje trenérů, což do letoška šlo za ruským miliardářem Romanem Abramovičem. Po začátku války na Ukrajině vedoucí k sankcím proti personám ze země Vladimira Putina se ale musel Abramamovič milovaného klubu zbavit. Závod o slavnou organizaci vyhrálo konsorcium amerického podnikatele Todda Boehlyho. A od něj se čekal trochu něžnější přístup k trenérům.

Čas vypršel

Bez ohledu na předchozí úspěchy i reputaci kouče se pouhé tři měsíce od převzetí rozhodlo nové vedení utnout s Tuchelem pracovní poměr. „Brutální propuštění,“ poznamenává šéf fotbalové sekce stanice BBC Phil McNulty. Veřejnost často opakuje slovo „absurdní“.

Web The Sun podotkl, že bývalý kouč Borussie Dortmund či Paris Saint-Germain si vyslechl ortel během 10minutového telefonátu s vrchními představiteli klubu včetně Boehlyho. Vyhozený měl prosit o to, aby dostal více času a mohl změnit věci k lepšímu. Ale uslyšel: „Čas vypršel.“

„Stamford Bridge teď vypadá jako neklidné a chaotické místo,“ pokračoval McNulty. K nepochopení Tuchelova konce může vést i fakt, že právě skončilo přestupové období, během kterého se Chelsea extrémně činila a z kasy vytáhla zhruba 255 milionů liber (7,25 miliardy korun). Žádný jiný britský klub během jediného transferového okna nikdy neutratil více.

V rámci hodnotného importu dorazili Raheem Sterling, Marc Cucurella, Wesley Fofana, Kalidou Koulibaly nebo naposledy Pierre-Emerick Aubameyang, které si z velké části vyžádal právě Tuchel. Je logické, že při větším počtu posil nějakou dobru trvá, než si vše sedne a půjde jako po drátkách. Ale třeba takový Aubameyang, jenž měl s německý trenérem obnovit fungující pouto z Dortmundu, odehrál pod staronovým bossem jen 59 minut ve zmiňovaném neslavném duelu se Záhřebem.

„Nebyl to skvělý start sezony, to chápeme. Ale Chelsea působila tak, že potřebuje, aby se přestupové okno nachýlilo ke konci a získala kádr, který chce. Potom měla dát trenérovi nejvyšší kvality šanci, aby během následujících týdnů a měsíců vytvořil správný tým,“ glosoval pro Sky Sports expert a někdejší výjimečný stoper Liverpoolu Jamie Carragher.

Kdo půjde do nemilosrdného klubu?

Mohlo se zdát, že se Tuchelovi od Boehlyho dostává respektu a prostoru – dostal větší pravomoci, zejména co se výběru akvizic týče. Ale například Daily Mail uvádí, že větší zodpovědnost si kouč moc neužíval zvláště proto, že reálně úplně neměl volné pole působnosti, které mu bylo slíbené. A to pochopitelně 49letého rodáka z Krumbachu tížilo, pramenilo to ve spory neznámého rozsahu.

Odlišné názory se měly týkat i hvězdného Portugalce Cristiana Ronalda, který podle britských médií celé léto marně hledal únikovou cestu z Manchesteru United. Chelsea byla variantou a Boehly si podle všeho přál vidět CR7 ve své firmě. Tuchel ale 37letého pětinásobného držitele Zlatého míče nepovažoval za vhodnou součástku svého projektu.

Možná i neideální vztahy se kromě výsledků podílely na tom, že po roce a osmi měsících byly Tuchelovy dny v západním Londýně sečteny. „Měl dostat mnohem více času,“ hodnotil Carragher. „Měli minimálně počkat, jestli například v dalších třech zápasech nedojde ke zlepšení. Je to velký šok,“ dodal vítěz Ligy mistrů z roku 2005.

Chelsea vnímá zvláště po posledních událostech jako nemilosrdný klub. A favoritem na vstup do této rozbouřené řeky je aktuální trenér Brightonu Graham Potter. Carragherovi je jasné, že tento muž odvádí u „racků“ vynikající práci. Kdyby měl být na jeho místě, bude velmi opatrný. „Bojíte se, že se ocitne na stejné lodi jako každý trenér Chelsea v posledních 10 letech,“ glosoval.

Sám pak vidí ideálního nástupce Tuchela v Mauriciu Pochettinovi.

Tagy:
fotbal sport Pierre-Emerick Aubameyang Roman Abramovič odvolání trenéra Raheem Sterling Liga mistrů UEFA Chelsea FC Todd Boehly Cristiano Ronaldo Thomas Tuchel Graham Potter