Velmi silné bouřky udeřily na Česko. Postupují pomalu, hrozí lokální povodně

Hasiči z Jihomoravského kraje zasahovali na začátku července kvůli bouřkám u desítek případů.

V Česku znovu udeřily silné bouřky

Velmi silné bouřky se v neděli odpoledne místy vyskytují v Orlických horách, na Jesenicku a Krnovsku a na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Srážkové úhrny mohou být ojediněle nad 40 milimetrů. Aktuální upozornění před velmi silnými bouřkami vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), výstraha platí do 17:00. V ostatních částech na východě Česka by bouřky měly být o něco slabší, jejich výskyt odhaduje ČHMÚ do 19:00.

„Očekáváme, že se bouřky budou vytvářet opakovaně i v nejbližších hodinách a budou téměř bez pohybu. V nasyceném území může docházet ke vzestupům malých vodních toků a zatopení níže položených míst,“ uvedli meteorologové.

⛈Na východě Česka se vyskytují bouřky, které mají v dynamicky slabém prostředí velmi pomalý postup. 🌧Zejména v oblasti...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, August 28, 2022

Před velmi silnými bouřkami varují v Královéhradeckém kraji v oblastech Dobrušky, Náchoda, Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou, v Olomouckém kraji platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí pro Jesenicko, v Moravskoslezském pro Krnovsko a Opavsko, v Jihomoravském pro pás od Moravského Krumlova po Vyškov a na Vysočině pro regiony Náměšť nad Oslavou a Třebíč.

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem.

Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí podle meteorologů představují také kroupy a blesky. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na webu ČHMÚ nebo v aplikaci na mobilním telefonu.

Bouřky trápí Česko už několik dní

Česko zasáhly velmi silné bouřky už v pátek večer a vyskytly se i během soboty. Především odčerpávání vody ze zatopených sklepů, suterénů či garáží zaměstnalo v sobotu v souvislosti s bouřkami a prudkými dešti například jihomoravské hasiče. V kraji evidují za sobotu téměř stovku událostí, ke kterým vyjížděli, z toho zhruba dvě třetiny kvůli bouřím a dešti, které se nad krajem objevovaly přes celý den.

Tagy: