Vemte peníze a běžte pryč. Japonsko vyhání občany z přelidněného Tokia, nabízí miliony

Japonská vláda letos spustí prozatím nejštědřejší podobu plánu, který má motivovat občany Tokia k přestěhování se na venkov nebo do menších měst. Tokijská aglomerace se totiž potýká s přelidněním, na rozdíl od zbytku země, kde obyvatel spíše ubývá. Vláda to chce změnit a nabízí za to občanům miliony jenů.

Japonsko se, podobně jako jiné moderní země, potýká s trendem, kdy se stále více lidí stěhuje do velkých měst – ideálně do Tokia – zatímco menší města a vesnice jsou stále opuštěnější a lidé tam mají problém sehnat práci. Což tváří v tvář faktu, že se Japonci dožívají výjimečně vysokého věku, nevytváří úplně nejlepší demografickou situaci.

Japonská vláda o tom ví a snaží se problém řešit. Již v minulých letech začala motivovat občany, aby úmyslně opustili Tokio a začali život jinde. Letos bude ale nabídka vlády prozatím nejštědřejší v historii.

Slušných 600 tisíc jenů (104 tisíc korun) dostane svobodný člověk, který žil a pracoval alespoň pět let v Tokiu a nyní se odstěhuje pryč do zemědělských oblastí. Pro rodiny jsou pobídky ještě vyšší. Vláda podle CNN vyplatí párům i samoživitelům milion jenů (174 tisíc korun), a to za každé dítě (maximálně ale tři miliony jenů). Stačí jediné – zmizet pryč z Tokia. Příspěvek se bude vyplácet za děti, kterým dosud nebylo 18 let, případně za ty, které ještě studují.

Boj se stářím i porodností

Vláda si od projektu slibuje mnohé. Prvně chce ekonomicky vzkřísit oblasti mimo velká města. V přelidněném Tokiu žije 37 milionů lidí (v celém Japonsku zhruba 126 milionů) a jejich počet neustále roste. Před pandemií přibývalo ve městě každý rok 80 tisíc lidí. Tokio se zároveň potýká s nízkou porodností, která je vůbec nejnižší ze všech prefektur Japonska.

A jelikož podle současných projekcí bude populace Japonska v příštích letech dramatickou stárnout, vláda chce na poslední chvíli populační trend zvrátit. V zemědělských oblastech se přitom nacházejí miliony prázdných domů, do kterých jen stačí se nastěhovat.

Mluvčí japonské vlády podle CNN informoval, že lidé, kteří odejdou z Tokia, si mohou najít práci v nové lokalitě, podnikat, ale rovněž smí nadále pracovat na dálku pro zaměstnavatele v hlavním městě.

„Tokio má velmi vysokou hustotu obyvatel, vláda chce zvýšit příliv lidí do regionálních oblastí, a to za účelem oživení těchto lokalit, které se potýkají s úbytkem populace,“ uvedl mluvčí vlády.

Letos Japonsko nabízí lidem za odchod z Tokia třikrát více než loni. Program spustí v dubnu. O minulé varianty programu byl malý zájem, využilo ho zhruba tisíc domácností.

Tagy: