Vendula Pizingerová v slzách. Zemřel její blízký přítel a kolega z nadace Štefan Bernát

Začátkem března zemřel zakladatel a správce slovenské Kapky naděje Štefan Bernát. Filantrop byl blízkým přítelem Venduly Pizingerové, která nadaci v Česku založila. Jedná se tak o další těžkou ztrátu, s níž se musí vdova po Karlu Svobodovi vypořádat. Ve vedení slovenské sestry nadace byl Bernát dvanáct let, podlehl těžké nemoci.

„S obrovským zármutkem oznamujeme, že nás dne 1. března 2023 navždy opustil náš skvělý kolega a kamarád Štefan Bernát. V roce 2010 se ujal vedení naší slovenské sestry Kvapka naděje, v jejímž čele stál do teď,“ uvedla nadace na svém Facebooku.

S obrovským zármutkem oznamujeme, že nás dne 1. 3. 2023 navždy opustil náš skvělý kolega a kamarád Štefan Bernát. 🖤 V...

Posted by Kapka naděje on Thursday, March 2, 2023

K smutnému prohlášení připojila snímek Bernáta s Pizingerovou, kteří byli blízkými přáteli. „Filantropie byla jeho koníčkem. Byl to člověk s ohromným srdcem, který dokázal myslet na druhé. Významně ovlivnil československé charitativní projekty. Štefane, budeš nám chybět,“ uvádí se v příspěvku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřelá legenda Slavie nebude mít pohřeb. Šmicer chtěl pomoct, památku uctí panáčkem

Obdobný vzkaz sdílela i slovenská verze nadace. „S obrovským zármutkem a nesmírnou bolestí v srdci oznamujeme, že dnes (ve středu) svůj dlouhý a těžký boj se zákeřnou pomocí prohrál zakladatel a správce Nadace Kvapka naděje, ale hlavně největší slovenský dobrák od kosti, náš drahý přítel Štefan Bernát,“ píše na svých sociálních sítích.

😥 S obrovským zármutkom a nesmiernou bolesťou v srdci oznamujeme, že dnes svoj dlhý a ťažký boj so zákernou chorobou...

Posted by Nadácia Kvapka Nádeje SR on Wednesday, March 1, 2023

Doplňuje, že celý svůj život Bernát zasvětil filantropii, charitě a pomoci dětským onkologickým pacientům. „Jeho stopa zůstane v srdcích jeho rodiny, přátel ale i v charitativních projektech československého významu navždy nesmazatelná,“ napsala.

Podle webu deníku Blesk Štefan Bernát zemřel na rakovinu tlustého střeva, bojoval s ní dva roky.

Je to nespravedlivé, truchlí Pizingerová

„Dnes je smutný den. Můj přítel, dobrá duše Štefan Bernát, opustil tento svět. Je to prostě nespravedlivé. Dvanáct let pilně pracoval jako správce a ředitel sestry Kapky naděje – ve prospěch nemocných dětí, při svém podnikání. Zapsal se do srdcí nás všech jako laskavý člověk,“ vzpomínala na blízkého přítele Pizingerová.

Přiblížila, že se s Bernátem setkala náhodou před čtrnácti lety na italské riviéře. „Po první skleničce vína jsme si řekli, že založíme Kapku na Slovensku, a tak se i stalo. Děkuju za vše, co jsme spolu prožili, bylo toho hodně: nejen pracovně, ale i přátelsky. Vždy na něj byl spoleh,“ doplnila s myšlenkou na pozůstalé.

Za zakladatele slovenské nadace truchlí také umělec a přítel Miro Jaroš. „Byl mi inspirací. Právě on mě naučil nezištně pomáhat, díky němu jsem se dozvěděl, jak můžu být o kapku lepší, jak nadace fungují a jeho mi byla srdcem nejbližší. Děkuji ti za vše – tvé rady, pomoc, skvělé lidi, které si mi přinesl do života. Odpočívej v pokoji,“ sdělil.

Smutno je mi. Včera zomrel skvelý človek, zakladateľ a správca Nadácia Kvapka Nádeje SR - Štefan Bernát. Bol mi...

Posted by Miro Jaroš on Thursday, March 2, 2023

Pizingerová Nadační fond Kapka naděje založila v srpnu 2000. Vznik souvisí s osobní těžkou zkušeností, kdy závažnou formou leukemie onemocněla její dcera Klára, jíž měla se skladatelem a manželem Karlem Svobodou. Bohužel, dívenka nemoci podlehla. Po její smrti se Pizingerová rozhodla pomáhat těm, kteří se ocitli ve stejné těžké životní situaci jako její rodina.

Tagy: