Věřím Putinovi, vyhlásil Pljuščenko. Česká krasobruslařka to lajkovala, teď lituje

Jevgenij Pljuščenko

Ruský sport mizí z mapy

Někdejší ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko na svém Instagramu kritizoval vyřazení svých krajanů z mnoha sportovních soutěží a podpořil prezidenta Vladimira Putina, který na konci února zahájil invazi na Ukrajinu. Slova bývalé hvězdy ocenila i česká krasobruslařka Jelizaveta Žuková, později se za to omluvila.

„Nemůžu mlčet,“ zahájil svůj příspěvek na sociální sítí 39letý Pljuščenko. „Jako sportovec a každý rozumný člověk tvrdím, že sport do politiky nepatří. Bohužel to tak ale není – v pondělí FIFA a UEFA vyloučila naše týmy ze všech soutěží poté, co MOV vyzval k suspendaci všech našich sportovců. Ve středu pak zákaz Rusům vystavila i Mezinárodní krasobruslařská unie.“

„Velká chyba. Naši krasobruslaři dokázali, že jsou nejlepší na světě. Pokud budou mezinárodní soutěže bez našich sportovců, výsledky budou znehodnoceny, protože ti nejsilnější zůstanou doma,“ napsal Pljuščenko.

„Každý chce mír, i já ho chci. Pevně věřím, že se všechno co nejdřív vyřeší. Věřím v našeho prezidenta,“ dodal Pljuščenko na adresu prezidenta Vladimira Putina.

Pljuščenkova slova někteří fanoušci oslavovali, u jiných narazil. „Měl byste se stydět,“ napsal mu pod příspěvek jeden z jeho podporovatelů. „Zklamal jste mě. Pokud věříte prezidentovi, který právě nařídil invazi, je to hanba. Mnohem horší než celý ruský dopingový skandál,“ zněla další reakce.

Příspěvek několikanásobného světového šampiona ocenila srdíčkem česko-ruská krasobruslařka Jelizaveta Žuková, která spolu s Martinem Bidařem reprezentovala Českou republiku na olympiádě v Pekingu. Později však podporu odstranila a omluvila se.

„Chtěla bych věci uvést na pravou míru. Jsem absolutně proti jakémukoliv válečnému konfliktu. Nejsem zastáncem názorů ruského prezidenta. Like, který jsem dala příspěvku J. Pljuščenka, jsem dala z mladické nerozvážnosti. Špatně jsem přečetla a pochopila význam příspěvku. Chtěla bych se upřímně omluvit všem, kterých se mé chování na sociálních sítích dotklo,“ napsala.

Tagy: