Veselé Vánoce a nestaňte se komunisty. Argentinský Trump „přeje“ lidem s baseballovou pálkou

Velmi kuriózní vánoční poselství věnoval svému národu nový argentinský prezident Javier Milei. Excentrický politik na sociální síti prostřednictvím svého účtu, který využíval pro volební kampaň, sice popřál občanům hezké svátky, ale zároveň varoval, aby neinklinovali ke komunismu. Místo s vánočním stromkem v tematickém oblečení se k tomu vyfotil s baseballovou pálkou. Mezi okolními státy Latinské Ameriky jsou země s krajně levicovým zaměřením, tím pádem může takové vyjádření rozpoutat diplomatickou bouři.

„Hezké svátky a dejte pozor, abyste se nestali komunistou,“ napsal na sociální síť X Milei prostřednictvím účtu své volební kampaně.

V době Vánoc jsou mnozí zvyklí na fotografie či videa politiků, kterak na sobě mají například sváteční svetry či alespoň kravaty, sedí u krbu ověnčeném třeba vánočními punčochami nebo pózují u ozdobeného stromku. Ne tak Milei.

Argentinský prezident nejen, že na fotografii nemá jedinou věc s vánoční tématikou, ale v rukách třímá baseballovou pálku. Navíc se na snímku tváří výhrůžně.

Jeden z uživatelů sociální sítě X Mileimu na jeho fotku zareagoval: „Doufám, že skončíš jako Mussolini.“ Odkazoval tím na italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho, který byl ke konci války coby spojenec Adolfa Hitlera zabit a jeho mrtvé tělo pověšeno za nohy na odiv Italům.

„Nejste jeden z těch, co kážou o toleranci?“ zareagoval Mileiho tým na svého kritika. Argentinský prezident je totiž znám, že progresivisty, levicově orientované lidi a také komunisty nenávidí. „Progresivisté milují bezdomovce tak moc, že jediné, co dělají, je, že je množí,“ rýpnul si Milei nedávno.

„Argentinský Trump“ v akci

Milei popřál Argentincům hezké svátky i na svém dalším profilu na sociální síti X. Zde se již vyhnul jakémukoliv útoku na jiné. „Nechť tyto svátky značí začátek nové éry Argentinců a nechť se Argentina stane zemí, o které jsme snili,“ doplnil k vánočnímu přání prezident.

Už před nedávnými prezidentskými volbami byl Milei znám jako mimořádně excentrický politik s mnohdy až šílenými názory. Nechal se například slyšet, že by nebyl proti prodeji vlastních orgánů, neboť „člověk má právo nakládat se svým tělem“. Paradoxně se však staví třeba proti potratům. Mezi jeho plány je také třeba zrušení argentinského pesa a jeho nahrazení americkým dolarem.

PODÍVEJTE SE: Na Mileiho inauguraci se bavili Volodymyr Zelenskyj s Viktorem Orbánem

Zahraniční média mu pro jeho excentričnost a unikátnost přezdívají „argentinský Trump“. Sám Milei patří mezi obdivovatele amerického exprezidenta Donalda Trumpa, stejně tak mezi jeho spojence patří bývalá brazilská hlava státu Jair Bolsonaro.

Naopak se staví proti levicově smýšlejícím prezidentům, kterých není v Latinské Americe zrovna málo. Mezi Mileiho rivaly tak lze určitě zahrnout třeba brazilského prezidenta Lulu Da Silvu či hlavu státu Kolumbie Gustava Petra.

Tagy: