Zavést dolar, fandit bitcoinu, zrušit ministry. Přehled vizí nového argentinského prezidenta

Čerstvě zvolený prezident Argentiny Javier Milei plánuje revoluci, jakou jeho země nepamatuje. Mezi hlavní plány kontroverzního ekonoma patří zrušit argentinské peso a přejít na dolar. Mimoto se Milei netají obdivem k bitcoinu a myšlenkám štíhlého státu, který jen minimálně zasahuje do života lidí.

Na předvolebních mítincích vystupoval s motorovou pilou. Házel do pléna kontroverzní vize. Mluvil sprostě. Urážel papeže. A stejně kandidát Javier Milei ovládl v Argentině prezidentské volby. Muž, který je pro někoho symbolem neřízené střely, je pro řadu Argentinců totiž nadějí na opravdovou změnu.

Přejít na dolar

A že toho chce Milei změnit opravdu hodně. Jako ekonom se chce zaměřit především na finanční výdrž argentinské pokladnice. V zemi, která proslula obrovskou inflací a znehodnocenou měnou, chce zrušit argentinské peso a nahradit ho americkým dolarem. Vzhledem k dolarizaci ekonomiky proto hodlá zrušit centrální banku.

Ekonom Lukáš Kovanda ale upozornil, že takového ambiciózního plánu nelze dosáhnout ze dne na den.

„Problém je, že Milei může rychle narazit na zeď neúprosných ekonomických zákonitostí. Třeba devizové rezervy země jsou tak vyčerpané, že rychlá dolarizace je prakticky vyloučená. Nový prezident – a ne ekonomika – tak může být tím, kdo zažije šok. A sice šok z toho, jak rychle chladne nadšení a podpora příznivců, kteří uvěřili jeho slibům. A to ještě neví, či si nepřipouští, že zkrocení tak vysoké inflace, jakou Argentina prochází, si zpravidla žádá v prvé řadě velmi hlubokou recesi. A že s tím neudělá nic ani motorová pila v Mileiových rukou,“ zdůraznil Kovanda.

Fandit bitcoinu

Vedle toho se Milei netají obdivem k bitcoinu, tedy decentralizované kryptoměně, která nemá žádného šéfa, žádné vedení, žádnou zákaznickou podporu. Právě po vzoru bitcoinu chce příští argentinský prezident vrátit moc nad penězi do rukou lidí. Napsal o tom časopis Forbes.

Zeštíhlit stát

Stát ostatně Milei považuje za něco, co v posledních letech až příliš nabobtnalo. Argentinský ekonom je fandou takzvaného štíhlého státu, který příliš nezasahuje do života lidí a dohlíží jen na několik nezbytností. Když ale o zeštíhlování státu mluví politici v Česku, zdaleka nemyslí tak drastickou hubnoucí kúru, jakou má v plánu Milei.

Budoucí prezident chce například rušit ministerstva a extrémně osekat státní výdaje.

Zákaz interrupcí

Milei hodlá být hodně tvrdý také v sociální sféře. Potírat chce například sexuální výchovu nebo interrupce. On sám se přitom netají tím, že praktikuje tantrický sex a v minulosti se opakovaně účastnil skupinového milování. A ani by mu prý nevadilo, kdyby lidé mohli prodávat vlastní orgány.

Neřešit klima

Nově zvolený argentinský prezident, který je často připodobňován k Donaldu Trumpovi, se pak také nehodlá znervózňovat klimatickou změnou. Podle něj za ni člověk není zodpovědný.

I když není pravděpodobné, že všechny své kontroverzní vize zvládne Milei zhmotnit, i tak může Argentinu čekat období, jaké tamní občané nepamatují.

Tagy: