Vesnicí Plzeňského kraje roku 2024 je Mrtník. Má pouhých 350 obyvatel, co si místní chválí?

Malá obec na severu Plzeňska Mrtník se stala vesnicí Plzeňského kraje roku 2024

Mrtník je oblíbenou destinací

Navštívili jste někdy Mrtník? Pokud jste netušili, oč se jedná, tak o malou obec na severu Plzeňska. A dokonce se stala vesnicí Plzeňského kraje roku 2024. A co komisi z krajského úřadu tolik okouzlilo? Hlavně spokojení obyvatelé, činnost zdejšího spolku i pohostinnost místních.

Na první pohled obyčejná víska s necelými 350 obyvateli. Nenechte se ale zmýlit, Mrtník je zkrátka místem, kde by chtěl žít každý. Alespoň tak to vnímají místní.

ČTĚTE VÍCE: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

První písemná zmínka o obci pochází už z roku 1420 a její originální název od slova mrtě – šlo o svazky roští, po kterých se dalo přejít přes močály, které Mrtník dříve obklopovaly. Avšak nejde jen o dlouhou historii místa. Desetičlennou komisi z úřadu doslova okouzlila hlavně činnost zdejších spolků, které se starají o bohatý kulturní život v obci, nebo práce místního zemědělce, který vysazuje původní druhy ovocných stromů. A tak titul vesnice roku Plzeňského kraje udělili z 19 přihlášených právě Mrtníku.

„Nadchla nás tam atmosféra, soudržnost místních a přístup, jak oni říkají, děláme si to tady všechno sami – po Mrtnicku,“ říká referentka na úseku regionálního rozvoje Lenka Šmejkalová.

Pohostinnost místních poznala redakce CNN Prima NEWS na vlastní kůži. Na jiných místech novináře vítají vodou, maximálně čajem. Tady na obecním úřadu dostal štáb kávu a kremrole. A krátce na to i domácí sekanou. Tu připravil pan Široký, který v Mrtníku žije přes 50 let. „Minulý rok jsme oslavili s manželkou 50. výročí svatby, líbí se nám tady,“ poznamenává Široký.

Slavnostní ocenění zástupci Plzeňského kraje předají Mrtníku už v sobotu. Obec získá milion a čtvrt od ministerstva pro místní rozvoj. Od Plzeňského kraje potom 300 tisíc korun a příští rok dotaci na obnovu venkova.

„Snažíme se zlepšit život na venkově, takže tuhle soutěž podporujeme,“ říká Petr Vaňka (ANO), náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí.

A jak peníze obec využije? Rozhodnuto zatím není. „Třeba přijdou s nějakým nápadem i lidi. Můžou přijít s názorem, my jsme otevřený obecní úřad. Obyvatelé sem chodí a povídáme si,“ poznamenává starostka Mrtníku Radka Šístková.

Tagy:
vesnice vítězství Plzeňský kraj Petr Vaněk Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Mrtník Radka Šístková