Víc si teď vážíme zdraví, tvrdí zlínský vysokoškolák pomáhající v domově seniorů

Student Marek Švagera

Studenti ve Zlíně pomáhají v boji proti covidu

Zlínsko zůstává jedním z nejvíce zasažených krajů koronavirem. Zejména pak Vsetínsko, Valašské Klobouky a Valašské Meziříčí. V boji s covidem tam pomáhají mimo jiné i studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati. Hlídají děti zdravotníků, pomáhají s výukou v mateřských školách, v dětských domovech i v domovech pro seniory.

„Pomáháme s přímou péčí, což zahrnuje hygienu, stravování, kupříkladu koupání a přebalování,“ uvedl student UTB Marek Švagera, který pomáhá v jednom z domovů pro seniory na Zlínsku.

Švagera v pořadu Nový den CNN Prima NEWS řekl, že pracují v dvanáctihodinových směnách. „Ráno chodíme na sedmou. Obstaráváme základní hygienu, chystáme klienty na snídaně. Po nich přichází na řadu opět hygiena, pak obědy, krátká pauza a poté večeře a opět hygiena. Mezi tím jiné úkoly, jako je sprchování, holení a podobně,“ popsal Švagera.

Praktickou zkušenost využijí při studiích

První měsíc a půl akademického roku 2020–⁠2021 se podle studenta nedá považovat úplně za regulérní. „Vzhledem k té situaci a k tomu, že se pořád něco mění a jak to máme nastavené, to moc nejde.“

Praktická zkušenost se podle něj bude dát využít i při studiu jeho oboru. „Doufáme, že to, co jsme získali tady, co jsme viděli a zažili, tak přeneseme dál do studia.“

A co mu jeho osobní zkušenost s prací v domově seniorů přinesla? „Určitě si víc vážíme zdraví. Stoprocentně. To můžu říct za všechny.“

„Studenti z naší fakulty pomáhají v různých sociálních a zdravotnických zařízeních, jako jsou dětské domovy, nemocnice, domovy seniorů, Alzheimer centra a podobně,“ uvedl student s tím, že on a někteří jeho spolužáci nastoupili jako dobrovolníci ještě předtím, než byla nařízena pracovní povinnost.

A co může podle studenta pro zklidnění situace udělat každý z nás? „Určitě dodržovat nařízení vlády. Nebylo to vyhlášené jen tak, tudíž dávat pozor na sebe, na ostatní, nosit roušky, dbát na hygienu a zbytečně neohrožovat sebe ani ostatní,“ zdůraznil.

Tagy: