Studentka dobrovolně pomáhá na plicním oddělení, nákazy koronavirem se nebojí

Marie Hanáčková

Studentka Marie Hanáčková pomáhá Zlínské nemocnici

Jednadvacetiletá Marie Hanáčková se rozhodla dobrovolně pomáhat v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, kde se stará i o COVID-19 pozitivní pacienty. Třetím ročníkem studuje obor Všeobecná sestra na místní univerzitě. Riziko nebezpečí nákazy si nepřipouští a věří, že je teď v nemocnici potřebná.

Podle Krajské nemocnice Tomáše Bati byla budoucí zdravotnice zařazena na plicní oddělení, kde se léčí i pacienti s onemocněním COVID-19. Na starosti má všechny úkony, které zajišťují praktické sestry, provádí tedy například odběry, píchá injekce nebo podává léky. „S plněním těchto povinností nemám problém, vyzkoušela jsem si je už dříve při praxích, které jsem absolvovala právě v ‚Baťovce‘,“ uvedla Marie Hanáčková.

Bez problémů se zařadila i do v současnosti extrémně vytíženého kolektivu a zapojuje se do tří služeb týdně. „S Maruškou jsme moc spokojení. Je ochotná, pracovitá a zručná. A umí vyjít vstříc, třeba s tím, na které služby má přijít. Moc nám pomáhá,“ chválila novou posilu Kateřina Paličková, vrchní sestra plicního oddělení.

Marie Hanáčková se stará i o pacienty s onemocněním způsobeným novým typem koronaviru. Strach nemá, především proto, že zdravotnický personál má k dispozici veškeré dostupné ochranné pomůcky a materiál. Je proto přesvědčená, že v dnešní době je větší pravděpodobnost nákazy spíše třeba v obchodě než v nemocnici. Jak dlouho bude v „Baťovce“ pracovat, v tuto chvíli neví.

Studentka Marie Hanáčková pomáhá zlínské nemocnici a její příběh letí do světa díky reportáži CNN 😊 Chápu to tak, že...

Posted by Zlínský kraj - oficiální stránka on Thursday, October 29, 2020

„Chci pomáhat, dokud zde budu potřebná,“ říká přesvědčivě studentka, se kterou v rámci reportáže o situaci v českých nemocnicích natáčel přímo na zlínském oddělení štáb americké televizní stanice CNN. Její příběh se tak dostane k divákům z celého světa.

Za pomoc dobrovolníků jsou nyní nemocnice v celé České republice velmi vděčné a platí to i pro ty ve Zlínském kraji. Aktuálně jim v provozu chybí stovky zdravotníků, někteří nepracují v „souvislosti s covidem“, další jsou v pracovní neschopnosti s jinými diagnózami a někteří z nich jsou doma s dětmi po uzavření škol. Absence se částečně daří nahrazovat právě dobrovolníky, kterých nyní v nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně pomáhá okolo sto padesáti.

„Většinou jde o studenty zdravotnických oborů, ale i o další zdravotníky, kteří nyní působili mimo obor nebo jsou na mateřské nebo nedávno odešli do důchodu a byli ochotni se vrátit a pomoci. Všechny dobrovolníky nemusíme využít ze dne na den, potřebujeme si ale vytvořit databázi lidí, na které se můžeme případně obrátit, jakmile nám někdo v provozu bude chybět,“ sdělil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Ve Zlínském kraji přibylo v neděli 514 nově potvrzených nakažených koronavirem, což je méně než o minulém víkendu (589). V sobotu napočítali 905 nově nakažených, v pátek 1 008. Dosavadní rekordní denní přírůstek byl v pátek 23. října, kdy bylo 1 198 nově nakažených. Ve Zlínském kraji se dosud od začátku epidemie nakazilo 23 554 lidí, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Tagy:
nemocnice CNN studenti Zlín dobrovolníci pacient Zlínský kraj Česko koronavirus COVID-19 nedostatek zdravotníků Marie Hanáčková Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně plicní oddělení všeobecná sestra infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník