Video Gazpromu? Výhružka, chtějí vyvolat strach, varovala před vážnou situací primátorka

Primátorka města Brna Markéta Vaňková

360° (906)

Ruská společnost Gazprom zveřejnila reklamu, ve které varuje Evropu před tuhou zimou. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že video má vyvolat strach. Podle ní je na evropských státech, aby se k tomu postavily a zvolily jednotný postup.

Gazprom zastavil dodávku plynu skrz Nord Stream 1 a není jasné, kdy a zda budou obnoveny. Několik dní poté společnost zveřejnila video, ve kterém varuje Evropu před dlouhou a tuhou zimou. „Považuji to za výhružku. Cílem je vyvolat strach mezi lidmi, bude se to dařit,“ řekla v pořadu 360° Vaňková. Podle ní je třeba zasáhnout okamžitě. „Je na evropských státech, aby se k tomu postavily a zvolily jednotný postup. Situace je vážná. Pokud jsou vypouštěna taková videa, je třeba jednat,“ zdůraznila Vaňková.

Podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) by si Česká republika měla stanovit, čeho chce v energetice dosáhnout. „Mně tato debata napříč politickým spektrem zásadně chybí. Pokud se řešení bude prodlužovat, bude nás to stát peníze. Byli jsme postaveni na stejnou úroveň jako Francie, Německo a platíme stejné ceny za energie jako oni, i když se jim hospodářsky vyrovnat nemůžeme,“ popsal Holiš.

Vaňková se domnívá, že ideální by bylo evropské řešení zastropování cen energií. „Za předpokladu, že se nenajde shoda, je vhodné mít i národní. Pokud směřujeme k regulaci, je to nejlepší zpráva pro občany,“ podotkla Vaňková. Zdůraznila ale, že pomoc potřebují i podnikatelé. „Je specifická situace, energetická krize. Podnikatelé to sami nezvládnou,“ dodala.

Tagy: