Zima bude dlouhá a tuhá, varuje Gazprom Evropu v mrazivé reklamě. Hrozí nedostatek plynu?

Ruský Gazprom zveřejnil reklamu, ve které Evropu varuje před dlouhou a tuhou zimou. Ve videu jsou přitom dle ruských zdrojů použity záběry ze sibiřského Krasnojarsku, kde lidé topí uhlím. Největší exportér zemního plynu na světě klip publikoval několik dnů poté, co Rusko oznámilo přerušení dodávek potrubím Nord Stream 1. Video poutá pozornost především v západní Evropě, která je na ruském plynu závislá.

Ruský státní plynárenský podnik Gazprom ve středu 31. srpna přerušil dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Zdůvodnil to odstávkou, která měla skončit v sobotu. V pátek ale společnost uvedla, že údržba v kompresorové stanici odhalila únik oleje, kvůli čemuž nemůže provoz obnovit. V reakci na přerušení dodávek stoupla cena plynu v Evropě o 30 procent.

Gazprom publikoval reklamu, ve které tvrdí, že „zima bude dlouhá.“ Podle ruských zdrojů jsou ve videu použité záběry ze zimního Krasnojarsku, které se nachází na jihu Sibiře. V tomto městě se nevytápí zemním plynem, ale uhlím.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou české zásobníky plynu naplněné z 85 procent. Letošní topnou sezonu navíc mají pomoci pokrýt i zásobníky zkapalněného zemního plynu (LNG) z terminálu v Nizozemsku, který český předseda vlády ve čtvrtek pojede slavnostně otevřít. Podle Fialy bude terminál představovat alternativu v případě, že by Rusko dodávky plynu přerušilo úplně.

Ruská strana odmítá, že je odpovědná za prodloužené odstavení plynovodu Nord Stream 1. Za přerušení podle ní mohou sankce, které západní státy uvalily na Rusko. „Kolektivní Západ, v konkrétním případě Evropská unie, Kanada a Británie, nesou vinu na tom, že situace došla do takového bodu,“ citovala mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova agentura TASS.

Tagy: