Rozbrečela jsem se jen jednou, vzpomínala Kamila Moučková na 21. srpen 1968

Kamila Moučková na Primě

Rozhovor s Kamilou Moučkovou

Televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková jako první ohlásila z obrazovky někdejší Československé televize invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V archivním rozhovoru televize Prima z roku 2018 vzpomínala na své zkušenosti z roku 1968. Mluvila i o aktuální politice, když kritizovala prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše. Kamila Moučková zemřela v úterý ve věku 92 let.

Rozhovor s Kamilou Moučkovou byl natočen při příležitosti výročí padesáti let od vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Ani na chvíli ji prý nenapadlo, že by měla přestat vysílat, emoce neudržela jen jednou. „Rozbrečela jsem se až toho 21. srpna večer, když už jsem přišla domů. Byl horký srpnový večer a měli jsme okna dokořán. V Klimentské ulici někdo vystřelil a náhle se rozbrečelo dítě a po chvíli začaly brečet další děti v celé ulici,“ řekla Moučková.

Zavzpomínala i na život během normalizace, kdy byla za svou roli v srpnu 1968 perzekvována. Podle jejích slov nikdy nenastala chvíle, aby svého odvážného činu litovala. „Kdyby se situace opakovala, udělala bych to stejné,“ uvedla Moučková.

K aktuální politice mimo jiné poznamenala: „Jsem hrozně rozzlobená na pana prezidenta za to, že si neudělal v tomto výročí pět minut čas, aby oslovil lidi v této zemi.“ Prezidentovi Miloši Zemanovi vzkázala, ať si vezme „své oblíbence“ premiéra Andreje Babiše, ruského prezidenta Vladimira Putina a komunisty a odjede s nimi na Krym.

Hlasatelka mimo jiné kritizovala výroky zpochybňující sovětskou okupaci, které před dvěma lety zaznívaly například od některých představitelů KSČM.

Tagy: