OBRAZEM: Boj s požáry očima hasičů. Podívejte se, jak zápasí s plameny v Řecku

Boj s plameny je nekonečný.

Hrozivé požáry v Řecku z pohledu hasičů

Hasiči v Řecku dál bojují s desítkami požárů, nejhorší situace je u města Alexandrupoli na severovýchodě země a u Atén. V lesích v parku Dadia u hranic s Tureckem, kde se v úterý našlo 18 spálených těl, hoří už pátý den. Kouř ze spálenišť cítí i obyvatelé stovky kilometrů daleko a popel v ovzduší doputoval až k ostrovům v Jónském moři. U Atén úřady nařídily další evakuace, výstrahu dostali také obyvatelé města Komotini poblíž Alexandrupoli.

U Atén se snaží hasiči zabránit rozšíření požárů do národního parku Parnitha, který je oblíbenou rekreační oblastí pro obyvatele metropole. Plameny se tam blíží k obci Agia Paraskevi, kde ohrožují domy.

Hasiči tam mají k dispozici 65 hasicích vozů a po rozednění nasadili také sedm letadel a osm vrtulníků, napsala agentura DPA. Evakuováno bylo 150 obyvatel ze tří domů pro seniory. Uhasit se zatím nepodařilo ani požár v Aspropyrgosu, což je průmyslové předměstí Atén. Hoří tam skladovací haly a skládky.

Hrozivě vypadají záběry řeckých hasičů, které pořídila CNN Greece. Požárníci s živlem bojují i v okolí Menidi poblíž Atén.

Kouř a popel v ovzduší zahalily Atény, ale i další oblasti. V Alexandrupoli byla v úterý v ovzduší naměřena koncentrace prachových částic desetkrát vyšší, než stanovuje limit.

Kritická je dál i situace na severovýchodě země, kde k hranicím s Tureckem postupuje požár v národním parku Dadia. Naopak směrem na západ se šíří plameny u přístavního města Alexandrupoli a ohrožují město Komotini.

Podle satelitních snímků nyní v Řecku postupuje 15 větších požárů, oheň od soboty za tři dny zničil přes 160 tisíc hektarů území, uvedl deník Kathimerini. Nasazeny jsou tisíce hasičů a v zemi pomáhají i posily ze zahraničí. Tým šesti desítek českých hasičů a záchranářů, který míří právě do oblasti Alexandrupoli, by měl na místo dorazit ještě ve středu, stejně jako vrtulník Black Hawk ze základny v Přerově, uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Tagy: