VIDEO: Snowboardista v Coloradu natočil, jak ho smetla lavina

Snowboardistu Maurice Kervina v Coloradu smetla lavina

Snowboardista natočil na kameru svůj souboj s lavinou

Snowboardista Maurice Kervin natočil na kameru, jak byl v Coloradu během sjíždění horského svahu smeten lavinou. Pětadvacetiletý mladík nejenže souboj s děsivým živlem přežil, ale dokonce vyvázl bez zranění.

„Žasl jsem, jak obrovské to bylo, a jsem velmi vděčný za to, že jsem naživu, upřímně,“ uvedl Kervin pro CNN. „Velikost rozhodně stačila na to, aby vás pohřbila, rozdrtila nebo zabila. Bylo to velmi intenzivní,“ popsal sportovec, který děsivý zážitek natočil.

Když ho lavina strhla a sníh ho začal táhnout dolů, využil pro udržení na vrcholu sněžné pokrývky svůj batoh vybavený speciálním airbagem. „Upustil jsem svůj cepín a kameru, kterou jsem měl v ruce, a vystřelil jsem airbag, jenž mi pomohl plout nad sněhem,“ uvedl Kervin. „Byl jsem schopný dostat nohy nad sníh poté, co jsem sjel po malém útesu, a pak plout na sněhu, dokud jsem se nezastavil.“

Předpověď počasí, trénink a odpovídající vybavení

Takové štěstí jako on však ve Spojených státech nemělo za posledních deset let v průměru za sezonu sedmadvacet lyžařů, kteří pod lavinou nalezli svou smrt. V loňském roce například podle Coloradského informačního centra pro laviny (CAIC) zemřelo pod sněhem v USA 23 lidí.

Podle ředitele CAIC Ethana Greena je 90 procent lavinových neštěstí, při nichž někdo zemře nebo je raněn, způsobeno lidmi.

Green všem radí, aby v případě, že se chystají do hor, zejména do méně navštěvovaných oblastí, vždy zkontrolovali předpověď a připravili se odpovídajícím způsobem na podmínky. „Trocha tréninku může rovněž zachránit život,“ uvedl s tím, že důležité je i správné vybavení jako „záchranný lavinový vysílač, sonda a lopata“.

Tagy: