Video ukazuje, jak probíhala imploze ponorky Titan. Zkáza trvala pouhých 30 milisekund

Na sociální sítích se objevilo animované video ukazující, jak mohla vypadat katastrofická imploze ponorky Titan, na jejíž palubě zemřelo pět lidí. Mrazivý klip ukazuje, co se pod vodou odehrálo s plavidlem mířícím k troskám Titaniku.

Ve čtvrtek nalezené trosky ponorky Titan nasvědčují podle vedoucího záchranné akce Johna Maugera tomu, že došlo k fatálnímu poškození tlakové komory. Jak taková katastrofa vypadá, nastiňuje animované video zveřejněné na instagramovém účtu Starfield Studio.

@starfieldstudio Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic ♬ Amityville Horror - Scary Halloween Sound Effects - Halloween Sound Effects

DÁLE ČTĚTE: Ztělesňoval vše, co patří k pravému přátelství. Kamarádi vzpomínají na oběť z ponorky Titan

Plavidlo na videu míří k mořskému dnu a vlivem tlaku se začne smršťovat. Kov po implozi exploduje a po ponorce nezbyde ani stopa. „Trup okamžitě zahřeje vzduch v ponorce přibližně na teplotu Slunce a stěna kovu spolu s mořskou vodou roztrhá plavidlo. To vše se odehraje přibližně za 30 milisekund,“ píše se v popisu videa.

Pátrací akce po troskách ponorky stále pokračují. Robotická sonda našla na mořském dně přistávací rám a zadní kryt pohřešované ponorky, informoval britský deník Daily Mail. Z toho je téměř jisté, že Titan postihla imploze. Zatím ale není jasné, co přesně ji způsobilo. „Když operujete v hloubce, je tlak na každou ponorku tak velký, že pokud dojde k poruše, následuje okamžitá imploze,“ řekl v rozhovoru pro BBC Guillermo Söhnlein, spoluzakladatel společnosti OceanGate.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O zkáze ponorky jsem věděl od pondělí. Její strůjci měli příšerný nápad, říká režisér Titaniku

Tagy: