Záběry z drsné srážky záchranky s dodávkou: Pokuta hrozí i řidiči zdravotníků

Nehoda záchranky v centru Děčína

Záběry z nehody záchranky

O nedávné nehodě záchranky na severu Čech jsme informovali v Krimi zprávách již minulý týden. V centru Děčína se na křižovatce srazila s dodávkou. Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo získat autentické záběry. Záchranáři k videu připojují i prosbu – buďte na silnicích ohleduplní.

Na záběrech je vidět záchranka, která převáží pacientku centrem Děčína. Při projíždění křižovatkou na červenou do ní ale zprava naráží dodávka. „Vozidlo zdravotnické záchranné služby mělo zapnuté světelné a zvukové signalizační zařízení a do křižovatky vjíždělo se zvýšenou opatrností. I přesto došlo ke srážce,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Náraz odmrštil záchranku na chodník, po kterém naštěstí v tu dobu nikdo nešel. Dodávka pak ještě narazila do dalšího auta. „Pacientka, která byla transportována v sanitním voze, který bohužel boural, naštěstí neutrpěla žádné zranění a byla předána kolegům,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

„Bylo zraněno pět osob, a to lehce. Policisté u obou řidičů provedli dechovou zkoušku na alkohol, která byla negativní,“ popsala mluvčí policistů Veronika Hyšplerová. Chyba podle informací CNN Prima NEWS může být jak na straně řidiče dodávky, tak ale i šoféra záchranky. Oběma hrozí za nepozorný průjezd křižovatkou pokuta.

Záchranka má přednost, ale musí být obezřetná

Kdo tedy nehodu zavinil, ukáže až policejní vyšetřování. Záchranky mají právo přednostní jízdy, při které jim stačí používat světelnou signalizaci, jejich řidiči musí být ale přesto obezřetní. Často tak zapínají i sirénu. „Jsou proškolení v takzvané defenzivní jízdě, a v případě, že projíždějí křižovatku na červenou, tak před ní přibrzdí a opravdu se přesvědčí, že mohou plynule projet,“ vysvětlil Voleník.

„Máme modré nebo modročervené majáky, je to dobře vidět, bohužel někteří řidiči používají ve svých vozech rádio velmi nahlas, že tu sirénu neslyší, a ne včas si pak všimnou těch majáků, že svítí,“ pokračoval Voleník. Nehody záchranek nejsou v Česku výjimečné, loni v říjnu se například srazila záchranka s osobním autem u Nymburka. Po nárazu záchranka spadla do příkopu a zůstala přední částí zapíchnutá ve stromě. Při nehodě zemřela žena z auta, dalších pět lidí se zranilo. V červnu zase smetla záchranku na Příbramsku dodávka. Čtyři lidé se zranili. Převážený pacient utrpěl středně těžké poranění. V dubnu se zase sanitka srazila s autem v Úvalech, i tady se zranilo pět lidí. Pacient tentokrát utrpěl jen lehké zranění.

Tagy: