Viewegh: Že exmanželka používá mé příjmení na knihách? Tomu se usmívám, trochu podpásovka

Spisovatel Michal Viewegh

Michal Viewegh: Mí andělé sprostě nemluví

„Fér by samozřejmě bylo, kdyby to vydávala pod vlastním jménem. To je, jako byste začali vyrábět boty a nazvali je Baťa.“ Slavný spisovatel Michal Viewegh tak s pousmáním okomentoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, co si myslí o tom, že jeho exmanželka vydává knihy stále pod příjmením Vieweghová. Vysvětlil také, proč každý rok přišel s novou knihu nebo kterou považuje za nejhorší.

V prosinci 2012 u něj došlo k disekci aorty a málem zemřel. V následujících letech musel rozvázat spolupráci s dlouholetým nakladatelem a v roce 2015 se rozvedl s manželkou Veronikou. Nyní Michal Viewegh prožívá znovu šťastné životní období a vše hodnotí s nadhledem. Jako například fakt, že jeho bývalá žena publikovala v roce 2020 a 2022 knihy pod příjmením Vieweghová.

ČTĚTE TAKÉ: Placený sex v domově důchodců? Viewegh poodhalil kontroverzní zápletku vznikající knihy

„Abych parafrázoval jednoho politika: Tomu se musím usmívat. Protože samozřejmě fér by bylo, kdyby to vydávala pod vlastním jménem. Je to, jako byste začal vyrábět boty a nazval je Baťa. Bude to tedy znít domýšlivě, mohl jsem říct nějakou méně známou značku,“ řekl úspěšný spisovatel v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Ale mohla začít prostě od píky, třeba pod svým dívčím jménem nebo pod jménem svého manžela, když už je tedy Křenová. Proč by nemohla vydávat knihy pod jménem Křenová. Takže to je otázka pro ni. Nepřipadá mi to čistý, je to trochu podpásovka.“

Viewegh je dlouhodobě nejčtenějším českým autorem. Nejen, že jeho knihy mají řemeslnou kvalitu, vždy byl i mimořádně plodným autorem. Vydával minimálně jeden titul ročně. Proč?

„Dvacet let jsem splácel knihami hypotéku, takže jsem opravdu musel mít jednu ročně. Ale nemyslím si, že by to byl až… Ano, možná, že kdybych se někdy zastavil a tři roky sbíral materiál, že by to možná vyčnívalo kvalitou. Nicméně nestalo se, prožil jsem takovýto spisovatelský život, trochu jsem to chrlil,“ přiznal Viewegh. „Dodávám však, že jsem nikdy nepustil ven něco, čemu bych nevěřil nebo co by mi přišlo fakt špatný. Takže to, co jsem odesílal do nakladatelství, to byl v dané době můj vrchol. Bylo to maximum možného a já se za to nestydím. Ani dnes, když se na ty knihy podívám. Neříkám, že se do nich se zálibou začítám, ale když si něco nahodile přečtu, tak se mi to – Bůh mi odpusť – docela i líbí.“

Spisovatel v rozhovoru prozradil i to, kterou ze svých knih má rád asi nejméně. „Myslím si, že Případy nevěrné Kláry je taková kniha o žárlivosti, což je nepěkná vlastnost. Je to o té primitivní mužské žárlivosti“ vysvětlil Viewegh.

CELÝ ROZHOVOR SI POSLECHNĚTE VE VIDEU NA ZAČÁTKU ČLÁNKU.

Tagy: