Placený sex v domově důchodců? Viewegh poodhalil kontroverzní zápletku vznikající knihy

Spisovatel Michal Viewegh

Michal Viewegh: Mí andělé sprostě nemluví

V prosinci 2012 málem zemřel, praskla mu aorta. „Mám to v diáři jako smutné výročí. Život se mi převrátil vzhůru nohama,“ říká Michal Viewegh v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Začít po tomto fatálním zdravotním kolapsu znovu psát pro něj nebylo snadné. Teď ale tvoří ve stejném tempu jako dřív a daří se mu objevovat stále nová témata. Nyní například píše kontroverzní příběh o sexu v domově důchodců.

Jeden z deseti. Tolika lidem se podaří přežít to, co postihlo před jedenácti lety Michala Viewegha. „Dnes už si připomínám tu zázračnost a to, že bych měl být vděčný, že jsem to přežil, a nestěžovat si,“ říká dlouhodobě nejúspěšnější český spisovatel současnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Spisovatel Viewegh se usadil v idylické vile s krásným výhledem. Vnitřku dominuje unikátní pec

Vrátit se k psaní během rekonvalescence pro něj nebylo snadné, už několik let ale píše naplno. Na jaře mu vyšla kniha Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva a v prodeji bude už brzy další titul s názvem Pohádková cesta do Ďáblovy p**ele, která má odkazovat na jinou velmi úspěšnou Vieweghovu knihu Účastníci zájezdu.

„Podotýkám, že Ďáblova p**el je skalní útvar někde u Pelhřimova, takže to není můj vynález, že bych tam chtěl mít za každou cenu vulgaritu,“ vysvětluje Viewegh v interview pro CNN Prima NEWS. „Je to založené na nápadu, že snad až příliš kreativní pracovníci zahraniční firmy vymyslí tento výlet. Jede tam celý autobus a má to být karnevalový výlet, takže všichni jedou v kostýmech,“ přibližuje příběh.

Popisovaná kniha je již na cestě ke čtenářům a Viewegh v současnosti pracuje na další, pro níž si zvolil velmi unikátní téma. „Teď píšu román z domova důchodců… V rámci perspektivy se už připravuju. (pousměje se) No ne, Olenka (Vieweghova partnerka, pozn. red.) dělá pečovatelku v domově důchodců v Ratajích, já jsem se za ní byl párkrát podívat a seznámil jsem se tam s jedním milým pánem, který mi vyprávěl svůj životní příběh,“ přibližuje spisovatel.

„A mám takovou provokativní myšlenku, která se točí kolem toho, jestli by klienti domova pro seniory měli mít nárok na placené sexuální služby. Protože ani sedmdesátiletí senioři neztrácejí sexuální potřeby a jsme-li humanisté, tak bychom jim to měli přiznat, a stát nebo zdravotní pojišťovny, by jim to měly jednou za čas proplatit,“ poodhaluje.

Podle Viewegha už existují i domovy, které se snaží klientům vyhovět i v tomto směru.

„Hlavní zápletka je založená na tom, že se jedné pečovatelce zželí takového pána, a protože není schopná dokopat ředitele domova, aby takové služby zaplatil, tak tu službu poskytne sama. A tím se stane čarodějnicí a národ ji buď obdivuje, nebo zatracuje,“ popisuje spisovatel hlavní zápletku knihy, na které aktuálně pracuje.

Tagy: