Vildumetzová: Zmizí 300 poboček pošty, nevíme kde. Nechali jste ji vykrvácet, oponoval Rakušan

Garantuju, že Česká pošta přežije vlnu propouštění. Předchozí vláda s ní nic nedělala, nechala ji vykrvácet, opřel se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) do poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO). Ta v Partii Terezie Tománkové kritizovala kabinet za to, že plánuje rušit stovky poboček pošty, aniž by komunikovala, kterých obcí se to bude týkat. „Chtěla bych vidět, jak by se panu ministrovi líbilo, kdyby mu pak v červnu někdo oznámil, že je bez zaměstnání. Takhle se přece nedá zacházet s lidmi,“ zlobila se ve vysílání CNN Prima NEWS opoziční zákonodárkyně.

V posledních letech je hospodaření České pošty ztrátové, což má souviset i s klesajícím zájmem o poštovní služby. Státní podnik, který v současnosti provozuje 3 200 poboček a zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí, proto plánuje rázné škrty ve svých strukturách. O práci mají přijít tisíce pracovníků.

„Neseme do vlády základní parametry transformačního procesu. Pokud ubyde 300 poboček, logicky to bude mít vliv i na snížení počtu zaměstnanců České pošty. V době vaší vlády (hnutí ANO) skončilo na dlažbě – jak vy expresivně říkáte – 6 200 zaměstnanců. Chtěl bych vysvětlit tohle: nevedlo to k žádnému efektu, pošta se nezlepšila. Buď Česká pošta přežije, nebo ne. Já garantuju, že ano. Bude navíc poskytovat lepší služby. Dostaneme ji z problémů,“ slíbil Rakušan ve vysílání a odmítl kritiku ze strany Vildumetzové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máme odvahu na reformu penzí, říká Rakušan. Lidé s nejnižší dostanou 36 korun, zuřila Vildumetzová

Místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO reagovala se slovy, že hospodářský výsledek České pošty byl ke konci roku 2021 minus 380 milionů korun.

„Pod vládou pana ministra Rakušana je to minus 1,5 miliardy. Nejhorší je, že se z médií dozvíme, že budou propouštět od 1. července, že se uzavře 300 poboček. Vláda nekomunikuje s občany ani se starosty. Být panem Rakušanem, tak bych ten odznáček v rámci Starostů ani nenosila. Žádný z nich neví, v jakém městě a kolik těch poboček se bude uzavírat. Myslím si, že je to nefér jak vůči starostům, tak i zaměstnancům pošty,“ pustila se do vicepremiéra.

„Pracují tam někdy i několik let. Chtěla bych vidět, jak by se panu ministrovi líbilo, kdyby mu pak v červnu někdo oznámil, že je bez zaměstnání. Takhle se přece nedá zacházet s lidmi!“ pokračovala Vildumetzová.

Její slova si ale ministr vnitra nenechal líbit. „A dost, a dost, a dost! Tohle bych čekal od Tomia Okamury. Na tuhle drzost musím reagovat. Vy jste s poštou neudělali nic, premiér (Andrej Babiš z hnutí ANO) na přímé výzvy managementu neudělal nic. Nechali jste poštu vykrvácet. Předali jste ji ve stavu, že nemohla generovat žádný zisk. My přicházíme s projektem, který ji zachrání,“ ohradil se proti stínové ministryni.

„Nerušíme pobočku tam, kde je jenom jedna pošta. Zůstane zachována na venkově, v malých městech. Ve velkých městech bude síť taková, aby pošta byla dostupná. Vládli jste osm let a nechali jste českou poštu dojít do situace, kdy málem zkrachovala,“ pokračoval Rakušan.

Předloni snížila Česká pošta ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Loni přitom získala po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytování základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.

Tagy: