Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Argentina, Rakousko nebo Česká republika. Všechny tyto země spojuje bílá, červená a růžová tekutina, kterou pijí lidé po celém světě a někteří jí dokonce zasvětili celý svůj život. Správně, řeč je o víně a i malá středoevropská země, jako je Česká republika, může měřit síly s nejvýznamnějšími producenty vín na světě.
Jen v loňském roce si čeští a moravští vinaři přivezli na 1 000 ocenění a medailí z nejprestižnějších zahraničních soutěží a postupně si získávají věrné zákazníky v tuzemsku i v cizině.
Rádi bychom věnovali prostor každému z nich, zaslouží si ho, ale stejně jako vinaři dělají výběr z hroznů, my jsme se rozhodli vybrat si ten úplně nejstarší. Pomyslně jsme proto otevřeli Kosmovu Kroniku, nejvzácnější českou kroniku z roku 1119 a s velkým překvapením v ní nalezli vůbec první zmínky o vinících z okolí Kutné Hory.
O vinících proslavených nejznámějším českým králem Karlem IV., který zde během svého vládnutí ve 14. století rozšířil dodnes nejvýznamnější odrůdu celé oblasti – Rulandské modré. Bohužel první staletí rozvoje skončila v 16. století a následovala dlouhá staletí vinařského útlumu, která trvala až do přelomu tisíciletí.
V roce 2002 ale přichází na scénu milovník vína Stanislav Rudolfský, který se rozhodl vrátit Kutné Hoře zašlou slávu a udělat z ní opět české centrum vína.
Vinné sklepy Kutná Hora si oblíbili lidé z celé republiky
„Pronajali jsme si v Kutné Hoře 4,5 hektaru zdevastované plodné vinice a začali hospodařit. Její stav byl opravdu velmi špatný a museli jsme vynaložit obrovské úsilí, abychom na ní vypěstovali kvalitní víno pro následné zpracování. Naštěstí se nám to brzy povedlo a vinařství Vinné sklepy Kutná Hora si postupně oblíbili jak místní, tak i lidé z celé republiky,“ popisuje začátky dnes už úspěšného a desítkami cen ověnčeného vinařství jeho zakladatel Stanislav Rudolfský.
„S narůstajícím úspěchem a oblibou našeho vína se rozrůstalo i území, na kterém hospodaříme. V současnosti pěstujeme vinnou révu na 54 hektarech po celé Kutné Hoře a v jejím okolí. Obnovili jsme velmi zajímavé historické vinice a některé z nich máme na prestižních místech v centru města, jako například vedle chrámu sv. Barbory kde pěstujeme odrůdu na Rulandské modré. Další místa si vybíráme nejen podle jejich polohy, ale i podloží, které je pro charakter a chuť vína nesmírně důležité,“ dodává Rudolfský.
Vinařství jsou tisíce, ale certifikát Demeter má jen jedno
Jako jedno z mála v Evropě a jediné v České republice má rodinné vinařství z Kutné Hory prestižní certifikát Demeter. Ten se uděluje za velmi přísných podmínek biodynamickým zemědělcům ve více než 50 zemích světa a je hlavním ukazatelem kvality a dodržování nejpřísnějších ekologických a bio postupů při výrobním procesu.
Zní to sice jako klišé dnešní doby, aneb „co není bio, není in“, ale každý, kdo se touto cestou vydá, chce pro své zákazníky jen to nejlepší a je ochotný tomu i ledasco obětovat.
„Smyslem a cílem naší práce je být co nejméně závislý na cizích vlivech a co nejvíce produktů a vstupních surovin mít z vlastních zdrojů. Nemůžeme si například dovézt cizí kompost, nesmíme při zpracování vína používat žádnou chemii, enzymy, ušlechtilé kvasinky, taniny a celou řadu dalších preparátů, se kterými se dnes v komerční výrobě běžně pracuje,“ vysvětluje generální ředitel a syn zakladatele vinařství Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.
„Dokonce i sklizeň musíme dělat ručně, abychom ke sběru vína přistupovali co nejšetrněji. Díky kombinaci ručního sběru a minimálního síření pak máme za odměnu přirozené živé víno, které má charakteristické znaky své odrůdy a akcentuje skutečné půdní a klimatické podmínky v daném roce. Díky místu, historii a úrovni zpracování je o naše víno obrovský zájem a některé druhy vín míváme vyprodané na roky dopředu. To nám umožňuje postupně rozšiřovat produkci, nabídku a především experimentovat s novými způsoby výroby,“ doplňuje Rudolfský.
Ani po vypití většího množství vás nebolí hlava
A právě kombinací moderních technologií a výrobních postupů starých stovky let zrají v klášterních sklepeních Kutné Hory unikátní vína. Mošty v nich kvasí spontánně bez umělých kvasinek a řízeného kvašení. Při výrobě se pracuje s jemnými kaly, které víno chrání i léčí. Navíc tento postup umožňuje šetřit sírou, což má pro konzumenty zásadní význam. Ani po vypití většího množství vína totiž nebolí hlava.
Výsledkem téměř dvacetiletého snažení rodiny Rudolfských je vinařské a zemědělské impérium s rozlohou přes 90 hektarů, které je druhé největší v Čechách. Kromě vinic obhospodařují další desítky hektarů pastvin pro chov ovcí, ornou půdu pro pěstování obilnin, zeleninová pole a sady.
„Vinařství je práce, zábava i smysl života. Na začátku podnikání převládala práce, která se po prvních větších úspěších stala zábavou a nakonec i životní cestou. Dnes naše vinařství produkuje přes 100 tisíc lahví vína ročně. Z původně jednoho druhu vína jich dnes nabízíme dvanáct a snažíme se naše zákazníky překvapovat novinkami,“ popisuje Lukáš Rudolfský.
Bílá vína například lahvují po šetrné filtraci pomocí křemelinového filtru, a zachovávají v něm tak zdraví prospěšné látky. „Červená vína zase lahvujeme po samovolné sedimentaci bez filtrace. Zkrátka každá lahev, kterou vyrobíme, má svůj příběh, ale ten vůbec nejdelší píše už zmíněné Rulandské modré. To si ve zdejším kraji před 750 lety vychutnával král Karel IV. a my máme tu jedinečnou možnost nabízet ho zákazníkům i dnes. Zdá se tedy, že odrůda Pinot Noir je nesmrtelná, a pokud si ji nedáte přímo u nás v Kutné Hoře, můžete si ji vychutnat ve špičkových restauracích, vinných barech nebo palubách tryskáčů,“ láká Lukáš Rudolfský k ochutnávce těch nejlepších vín ve výšce 11 000 metrů.