INTERVIEW, Lukáš Rudolfský - 2.6. v 17:30
V posledních letech na chuť vínu přichází čím dál víc Čechů a lepší se i zdejší podmínky pro pěstování vinné révy. Může se Česko stát vinařskou velmocí? V pořadu Interview na CNN Prima NEWS o tom mluvil ředitel Vinných sklepů Kutná Hora Lukáš Rudolfský.
Vínu se podle Rudolfského začíná dařit v řadě oblastí Česka, nejen na Moravě či na Kutnohorsku. „Jižních svahů je tu pořád dost a vzhledem ke globálnímu oteplení, kdy se za posledních sto let teplota zvýšila zhruba o jeden stupeň, se révě vinné začíná dařit i v okrajových oblastech, například v Kuksu nebo v Podkrkonoší,“ popsal vinař. „Každý zásah do krajiny, kde se přeruší lány polí krásnou vinicí, je návrat k tradicím,“ uvedl.
Na oběžné dráze zrálo přes rok francouzské víno. Vydražit by se mohlo za milion dolarů
Láhev francouzského vína, která zrála 14 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), je nyní v prodeji. Podle odhadů by mohla vydělat až milion dolarů (21,5 milionu korun). Výtěžek má pomoci financovat další výzkum společnosti, která předloni víno na oběžnou dráhu vyslala.
Podle Rudolfského se rovněž zlepšuje vinná kultura v Česku. „Víno pijeme čím dál víc a lidé se ho učí poznávat. Konzumace vína jako kulturního nápoje se hodně zlepšila, my Češi se začínáme řadit ke kulturním národům, kde se víno stalo tradicí, kde se konzumuje ve společnosti a k jídlu. Česká vína jsou také světově konkurenceschopná,“ dodal Rudolfský.
Karel Schwarzenberg je velký znalec, říká vinař
Například vinice v Kutné Hoře si oblíbil také politik a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Pan kníže k nám pravidelně jezdil, děláme pro jeho rodinu víno. V letošním roce se podařilo, že u nás investoval a koupil podíl vinařství. Nyní je naším spoluvlastníkem a podporuje i rozvoj vinařství,“ uvedl Rudolfský.
Schwarzenberg je podle něj velký znalec vína. „Je neuvěřitelně sečtělý, vínům hodně rozumí. Má raději starší, nazrálejší červená vína. U mě to je rozdílné, v létě velmi rád piji bílá nebo růžová vína, v zimě samozřejmě červená,“ sdělil vinař.
Víno, po kterém nebolí hlava. Čeští vinaři se svým mokem ovládli mezinárodní soutěž
Naturální víno. Nefiltrovaný mok vyráběný původními metodami, které před staletími používali naši předkové, je stále oblíbenější. A čeští vinaři ho pořád umí. Potvrzuje to vítězství v prestižní mezinárodní soutěži ve Vídni. kterou vyhrála vinařská dvojice z Uherského Brodu.
Právě červené víno může být v Česku obtížnější na vypěstování, a to především kvůli podnebí. Přesto je v dnešní době již podle Rudolfského možné i v Česku vyprodukovat kvalitní červené víno. „Už Karel IV. sem k nám do Čech dovezl Pinot Noir, neboli Rulandské modré. Je to odrůda, která sem patří,“ mínil vinař.
Takzvané jižní odrůdy jako například Cabernet Sauvignon, Merlot či Syrah už ale v Česku tak snadné vypěstovat není. „Na to zde skutečně nejsou podmínky. Naše odrůdy jsou jemné, elegantní a aristokratické,“ dodal Rudolfský.
Vinař Lukáš Rudolfský Zdroj: CNN Prima NEWS