Letošní mimořádně chladné jaro zřejmě způsobí, že úroda francouzského vína bude velmi podprůměrná. Mrazy totiž poškodily nezvykle velkou rozlohu tamních vinic a francouzští vinaři hovoří o ztracených desítkách milionů hektolitrů. Situace u tuzemských pěstitelů je zatím dobrá.
Výnos z francouzských vinic by kvůli letošním jarním mrazům mohl být o 28 až 32 procent nižší, než odpovídá dlouhodobému průměru za několik posledních let. „Letošní mráz byl výjimečný nejen svou silou, ale také tím, jak rozsáhlou plochu vinic postihl. Mráz přišel i daleko na jih země,“ uvedl pro agenturu Reuters Ygor Gibelind z vinařské divize francouzské zemědělské organizace FranceAgriMer.
Znamenalo by to, že francouzští vinaři dodají letos na trh asi o 15 milionů hektolitrů méně než obvykle. Objem dodaného vína by byl dokonce o asi čtyři miliony hektolitrů nižší než v roce 2017, kdy francouzské pěstitele révy rovně trápilo nepříznivé počasí.
Nejhůře mráz postihl tradiční vinařské regiony jako Burgundsko či Bordeaux, kde chladné počasí poškodilo 30 až 50 procent plochy vinic. Pokud se naplní dosavadní odhady, pak by škoda, kterou francouzští vinaři utrpí, mohla dosáhnout 1,5 až 2 miliard eur. Francouzská vláda už oznámila, že zemědělcům, kterým v důsledku nepříznivého jarního počasí vzniknou škody, vyčlení kolem jedné miliardy eur. Na část by dosáhli právě také pěstitelé vína.
Na Moravě zatím pohoda
Chladné počasí v minulých týdnech ovšem nesužovalo pouze Francii. Také v České republice zažíváme mimořádně studené jaro, kdy teploty v noci takřka pravidelně stále padají pod nulu. „Tady kolem Pálavy a Mikulova jarní mrazy přišly naštěstí v době, kdy réva ještě měla zavřená očka, takže jí to neublížilo. Ani v zimě nebyl takový mráz, který by mohl rostlinám ublížit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vladislav Moravčík, spolumajitel rodinného vinařství v Horních Věstonicích.
Podle něho tedy zatím letošní úroda není ohrožena. Stále však nelze říci, že to nejhorší mají moravští vinaři za sebou. „Ještě mohou přijít takzvaní zmrzlí na začátku května. Takže pokud by mrzlo třeba za dva týdny, už by to problém byl,“ upozornil Moravčík na nejbližší kritický moment, který má vliv na objem úrody hroznů.
Roční produkce vína v České republice dosahuje asi 650 tisíc hektolitrů. Výjimkou v poslední dekádě byla sezona 2015/2016, kdy z tuzemských sklepů putovalo na trh 819 tisíc hektolitrů. Dvě třetiny celkové produkce připadají na bílá vína, zbytek připadá na vína červená. Česko však ve víně není ani zdaleka soběstačné, protože se ho u nás ročně vypije přes dva miliony hektolitrů, tedy asi třikrát více, než kolik se ho u nás vyrobí.