
Umění, které by dnes ochránci přírody nepovolili: Kopicova galerie v Českém ráji
Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje hlavní lékař USA a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy společně s dalšími odborníky. Podle nich i lehké popíjení může mít v dlouhodobém horizontu na zdraví negativní vliv. Americké úřady vydaly doporučení, aby na etiketách alkoholických nápojů zaznělo varování před touto nemocí, cituje zprávu CNN. „Ročně je alkohol zodpovědný za 20 tisíc úmrtí na rakovinu. To je více než počet mrtvých na silnicích kvůli řízení v opilosti,“ upozornil Murthy.
Pivo, víno nebo tvrdý alkohol? Britští vědci zkoumali souvislost mezi konzumací různých druhů alkoholických nápojů a množstvím tuků v těle. Závěry studie přinesly zjištění, že pití vína množství tuku výrazně nezvyšovalo, dokonce může být i prospěšné. Opak vědci zaznamenali u lidí, kteří mají v oblibě pivo či lihoviny.
Lidé, kteří vypijí více než pět sklenic červeného vína týdně, mají výrazně menší šanci, že se nakazí koronavirem. Tvrdí to studie čínské nemocnice Shenzhen Kangning, která analyzovala data z rozsáhlé biomedicínské databáze UK Biobank. Výsledky studie ovšem nejsou lichotivé pro pivaře. U nich se riziko nákazy naopak zvyšuje.
Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Argentina, Rakousko nebo Česká republika. Všechny tyto země spojuje bílá, červená a růžová tekutina, kterou pijí lidé po celém světě a někteří jí dokonce zasvětili celý svůj život. Správně, řeč je o víně a i malá středoevropská země, jako je Česká republika, může měřit síly s nejvýznamnějšími producenty vín na světě.
Vědci z Austrálie a Dánska ve své studii podpořili dřívější zjištění svých kolegů, že sloučeniny vyskytující se výhradně v rostlinách – takzvané flavonoidy – jsou prospěšné pro lidské zdraví. Podle vědců by z potravin obsahujících tyto látky měli mít výrazný prospěch kuřáci a alkoholici, uvedla agentura DPA.
Za víno bychom příští rok mohli platit víc. Podle vinařů ho zdraží špatné počasí. Révu poškodily mrazy a sucho. Ceny by se mohly zvednout i o několik desítek procent.