Známá banka začala v Česku sledovat uhlíkové stopy klientů. Reakce lidí jsou rozporuplné
červené víno
Výpis příspěvků ke štítku „červené víno“
CNN: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí experti v nové studii. Zdraví neprospívá ani víno
Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje hlavní lékař USA a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy společně s dalšími odborníky. Podle nich i lehké popíjení může mít v dlouhodobém horizontu na zdraví negativní vliv. Americké úřady vydaly doporučení, aby na etiketách alkoholických nápojů zaznělo varování před touto nemocí, cituje zprávu CNN. „Ročně je alkohol zodpovědný za 20 tisíc úmrtí na rakovinu. To je více než počet mrtvých na silnicích kvůli řízení v opilosti,“ upozornil Murthy.
Překvapivé zjištění vědců: Jeden druh alkoholu nevadí při hubnutí. Kterému se naopak vyhnout?
Pivo, víno nebo tvrdý alkohol? Britští vědci zkoumali souvislost mezi konzumací různých druhů alkoholických nápojů a množstvím tuků v těle. Závěry studie přinesly zjištění, že pití vína množství tuku výrazně nezvyšovalo, dokonce může být i prospěšné. Opak vědci zaznamenali u lidí, kteří mají v oblibě pivo či lihoviny.
Překvapivá studie čínských vědců: Jak víno a pivo ovlivňují šanci na nákazu covidem?
Lidé, kteří vypijí více než pět sklenic červeného vína týdně, mají výrazně menší šanci, že se nakazí koronavirem. Tvrdí to studie čínské nemocnice Shenzhen Kangning, která analyzovala data z rozsáhlé biomedicínské databáze UK Biobank. Výsledky studie ovšem nejsou lichotivé pro pivaře. U nich se riziko nákazy naopak zvyšuje.
Vinařství je práce, zábava i smysl života, říká majitel vinařství Vinné sklepy Kutná Hora
Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Argentina, Rakousko nebo Česká republika. Všechny tyto země spojuje bílá, červená a růžová tekutina, kterou pijí lidé po celém světě a někteří jí dokonce zasvětili celý svůj život. Správně, řeč je o víně a i malá středoevropská země, jako je Česká republika, může měřit síly s nejvýznamnějšími producenty vín na světě.
Vědci v nové studii potvrdili pozitivní účinky flavonoidů. Kde je najdete, komu a v čem mají nejvíce prospívat?
Vědci z Austrálie a Dánska ve své studii podpořili dřívější zjištění svých kolegů, že sloučeniny vyskytující se výhradně v rostlinách – takzvané flavonoidy – jsou prospěšné pro lidské zdraví. Podle vědců by z potravin obsahujících tyto látky měli mít výrazný prospěch kuřáci a alkoholici, uvedla agentura DPA.
Vinaři hlásí špatnou sezonu. Za nápoj bohů si zřejmě připlatíme
Za víno bychom příští rok mohli platit víc. Podle vinařů ho zdraží špatné počasí. Révu poškodily mrazy a sucho. Ceny by se mohly zvednout i o několik desítek procent.