Vítej na síti X, jeskynní muži. Internet se baví výpadkem sítě Facebook, rýpl si i Elon Musk

Elon Musk

Výpadek postihl miliony lidí

Více než hodinový výpadek sociálních sítí Facebook a Instagram způsobil celosvětovou paniku. Problémy s platformami společnosti Meta postihly přes dvě miliardy lidí, včetně uživatelů z České republiky. Naopak diskutéři na konkurenční sociální síti X (dříve Twitter) měli o zábavu postaráno. Řada lidí totiž zamířila právě tam, aby se ujistila, že se výpadek týká více lidí, výjimkou nebyl ani sám mluvčí Mety. Do své konkurence si rýpl také Elon Musk, vlastník platformy X. „Jestli čtete tento příspěvek, tak proto, že naše servery fungují,“ napsal.

První komplikace nastaly v úterý okolo 16:00. Když se uživatelé Facebooku a Instagramu pokoušeli přihlásit do svých účtů, vyskočila hláška, že byli naopak odhlášeni, nebo že zadali špatné heslo. Nepomohlo ani ověření přes SMS či autentikátory. Následně se problémy rozšířily i na propojenou chatovací aplikaci Messenger či sociální síť Threads. Výpadků byl ušetřen pouze WhatsApp.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: K výpadku sociálních sítí se přidal také YouTube. Problém zasáhl státy po celém světě

Drobné potíže s přihlašováním i provozem mají též web YouTube, vyhledávač Google nebo dokonce mobilní hra Pokémon Go, která do jisté míry využívá googlovských dat. Internetoví uživatelé tak našli dočasné útočiště na platformě X, kde se dočkali veselého přivítání od místních diskutérů.

„Vítejte na sociální síti X, uprchlíci z Facebooku a Instagramu,“ napsali někteří uživatelé. Někteří nešťastné lidi označili za „digitální migranty od Mety“ či „jeskynní muže“. Drobné rýpnutí si neodpustil ani sám Elon Musk, vlastník platformy X.

„Jestli čtete tento příspěvek, tak proto, že naše servery fungují,“ vzkázal všem příchozím jeden z nejbohatších mužů na světě. „Víme, proč tu všichni jste,“ napsal také oficiální účet sociální sítě X.

Musk posléze sdílel memy, které reagovaly na nešťastný výpadek v konkurenčním táboře. Nejednoho uživatele pobavil fakt, že Andy Stone – mluvčí společnosti Meta – musel zamířit na platformu X, aby vůbec mohl informovat o tom, že se pracuje na obnovení Facebooku, Instagramu a Messengeru.

„Problém jsme co nejrychleji vyřešili. Omlouváme se za způsobené potíže,“ poznamenal později Stone, opět na síti X.

Trendu se chopila také aerolinka Ryanair. A trošku si kopla sama do sebe. „Žádný Instagram? Žádný problém! Stejně nemáme WiFi,“ napsala na svůj účet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Expremiér Andrej Babiš se ukázal s kohoutem Silverem na sociálních sítích. Postěžoval si na ukrajinské obilí, vzápětí schytal výživnou kritiku.

Tagy: