Sledujte ZÁZNAM: Babišova vláda jedná o koronaviru, dostavbě Dukovan i Pražském okruhu

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: CNN Prima NEWS)

Kabinet Andreje Babiše (ANO) v pondělí opět zasedl k pravidelnému jednání. Na něm ministři kromě rozvolňování opatření spojených s koronavirem řeší i dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, převod pěti miliard pro armádu či urychlení výstavby Pražského okruhu.

Hlavním tématem jednání bude jistě koronavirus a otázky možného rozvolnění. Zatím se nezdá, že se do Velikonoc něco zásadního změní. Ministr zdravotnictví Jan Blatný trvá na tom, že k uvolnění může dojít až po svátcích. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zase uvedl, že například ke zrušení uzávěry okresů by mohlo dojít už před Velikonocemi.

Premiér také mluvil o variantě, aby byli lidé puštěni na svátky na chaty. Blatný je ale zatím proti. Ministři ANO a ČSSD se v pomalu zlepšující se situaci kolem koronaviru začínají věnovat i necovidové agendě.

Pět miliard pro armádu

Vláda na žádost ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) rozhodla i o převodu pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ministerstvu obrany. Peníze vláda armádě slibovala už od konce loňského roku, Metnar za nejzazší termín převodu označil konec března. Pět miliard chce armáda použít především na platy vojáků.

„Chybějících pět miliard potřebujeme. A potřebujeme je už nyní. Na jednání vlády předložím žádost o jejich vrácení do rozpočtu ministerstva obrany,“ uvedl Metnar ještě před schválením.

Kromě toho se na vládě řeší i tendr na dostavbu Dukovan.

Tagy: