Vláda chce snížit vysoké přirážky na potraviny. Je to jen mlha, kritizuje novelu hnutí ANO

Petr Fiala, Jana Černochová a Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci po jednání vlády

Vláda chce bojovat proti vysokým přirážkám na potraviny

Vláda chce bojovat proti vysokým přirážkám na potraviny. Opoziční hnutí ANO ale předloženou novelu zákona, která by se na problém měla zaměřit, považuje za nedokončenou a její zařazení do program jednání brzdilo. Podle vládního kabinetu tím škodí občanům.

Hlavním prostředkem vlády v boji proti vysokým přirážkám na potraviny by měla být novela zákona o významné tržní síle, který bude projednávat Sněmovna. „Cílem zákona je ochránit zemědělce a potravináře před nekalými praktikami ekonomicky silnějších odběratelů. Zákon staví, které chování při obchodování je nepřípustné, definuje nové nekalé praktiky,“ vysvětlil poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Souhlasil s ním i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten zároveň kritizoval průtahy při zařazování tématu do programu. „Bohužel jsou tady osoby, které vybržďují projednávání novely. Musíme si poukázat na to a zeptat se: Komu to slouží?“

Novelu považují za nedokončenou a její zařazení na program odmítají poslanci hnutí ANO. „Ze strany ministra je to pouze mediální mlha. My proto říkáme: Pojďme vrátit zákon k dopracování. To podpoříme,“ vyzval poslanec ANO Karel Tureček.

Tagy: