Schillerová varovala před novým zdaněním. O nic nepřijdete, uklidnilo ministerstvo majitele

Alena Schillerová

Chystá vláda nový daňový balíček?

Vláda připravuje další daňový balíček. Tento výrok exministryně financí Aleny Schillerové (ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové způsobil velké pozdvižení. Podle ní chce vláda připravit daňové poplatníky o miliardy korun v souvislosti s pronájmy majetku. Ministerstvo financí to ale odmítlo s tím, že majitelé bytů a domů se žádné změny bát nemusí.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové chce vláda zrušit osvobození od daně z příjmu pro ty, kteří svou nemovitost pronajímají a po více než deseti letech ji prodají. „Všichni, kdo tam třeba, byť den něco pronajmou, z toho budou platit brutální daň. Když to bude byt v hodnotě čtyř milionů, zaplatí daň 400 tisíc. To je přímo útok na solar střední třídy,“ řekla Schillerová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovna stanovila nová pravidla pro růst minimální mzdy. Zdravotníci smí sloužit 24 hodin

Na navrhované omezení lhůty pro osvobození z daně upozornila Komora daňových poradců. „Když někdo pronajímá cokoliv, byť na jednu hodinu, tak se to podle textu zákona, který nám byl zaslán, stává takzvaně evidované aktivum. Důsledkem je, že v podstatě přijde o časový osvobozovací test,“ sdělil člen Prezidia Komory daňových poradců ČR Jiří Nesrovnal.

Sama Komora prý připomínkovala i celou řadu dalších věcí, které návrh zákona obsahuje. Ministerstvo financí pak eviduje několik stovek připomínek, které teď začalo vypořádávat. „Majitelé bytů a domů se žádné změny nemusí obávat. Zachování osvobození od daně při prodeji nemovitosti po 10 letech i pro pronajatý majetek bude zdůrazněno také v důvodové zprávě k návrhu zákona, který bude odeslán do vlády,“ uvedlo ministerstvo financí.

Podle ministerstva šlo pouze o technický problém v provázání několika částí zákona. Na sociálních sítích se nad postupem resortu pozastavil také exministr financí Miroslav Kalousek. „Rád uvěřím, že to nikdo nechtěl. Ale pak musíte přepsat důvodovou zprávu. Ta jasně říká, že takhle je to myšleno a kdyby zůstala v tomhle znění, mohly by soudy zákon tak i vykládat,“ podotkl Kalousek. Všechny připomínky chce ministerstvo financí vypořádat v průběhu léta. Pak zákon dostane na stůl Legislativní rada vlády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici a dovolená. Pekarová vyrazí s manželem na hory, Schillerová s vnukem na safari

Tagy:
Alena Schillerová Miroslav Kalousek Terezie Tománková nemovitost ANO 2011 vláda daň Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR Komora daňových poradců České republiky