Cukr pro Ukrajince, bič na Čechy. Okamura vysvětloval své výroky, Bartoš se ostře vymezil

Předseda SPD Tomio Okamura musel v Partii Terezie Tománkové vysvětlovat své výroky z ostravské demonstrace, kde pronesl, že vláda aplikuje politiku cukru na Ukrajince a biče na Čechy. Pronesl také, že ukrajinská vláda podporuje nacisty a Česko by jí mělo přestat pomáhat. Proti těmto slovům se tvrdě ohradil vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který Okamurovi připomněl jeho starší výroky, jimiž obhajoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Za tím výrokem si stojím. Jsem proti jakékoliv agresivní politice, zkrátka proti jakékoliv agresi, i kdyby ji dělaly Rusko, Spojené státy, Německo nebo Čína. Jsem prostě proti válce a prosazuju mír,“ uvedl Okamura ke svým výrokům na demonstraci.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o poštu: Chodím si tam ověřovat podpis, dušoval se Okamura. Nevěřím, reagoval Bartoš

„Vždyť v loňském roce sociální zabezpečení a podpora Ukrajinců byly mnohem vyšší než u českých občanů,“ doplnil ke svému výroku o cukru a biči.

Na demonstraci rovněž hovořil o tom, že jsou na Ukrajině nacisté, což se také snažil v Partii vysvětlit. „Za svými slovy si plně stojím. Podívejte se, jak to vypadá na Ukrajině. Tam jsou zlegalizovaní banderovci,“ myslí si předseda SPD. „Mně z toho je úplně na zvracení. Já opravdu s tímto nechci mít nic společného. Nesnáším nácky a fašisty, prosazuju svobodu a demokracii,“ sdělil.

Bartoš Okamurovi připomněl ještě jeho starší výroky. „Když se Putin chystal na válku, říkal jste, že Putin má pravdu. Zpochybňujete útok Ruska na Ukrajinu? Říkal jste, že Putin má pravdu a že nejagresivnější politiku vedou USA. Tyto zprávy už ale na Facebooku nemáte,“ pustil se do šéfa SPD pirátský předseda.

Okamura ale své výroky z roku 2018 či 2020 i nadále hájil. „Spojené státy dělají agresivní politiku, podívejte se na Irák. Podívejte se na humanitární bombardování Jugoslávie. Podívejte se na Libyi, to jsou rozvrácené země. Ve finále umírají matky a děti, a to mnohonásobně více než za vlády diktátorů,“ reagoval. „Vám přezdívají ukrajinská vláda. V tomto pořadu se to plně potvrzuje. Premiér Fiala loni lhal, že Česká republika je ve válce. Není,“ hlásal Okamura v televizním studiu.

S touto argumentací však Bartoš nesouhlasil. „Podle mě je správné pomáhat Ukrajině. Rusko zaútočilo na Ukrajinu, není to druhá světová válka. Nyní tam Rusové vraždí a znásilňují, hrát tuto notu skrze banderovce opravdu není na místě,“ opáčil vicepremiér Bartoš poslanci Okamurovi .

Tagy: