Vláda má jít příkladem, řekl Fiala. Prozradil, jak kabinet během krize šetří na nákladech

Premiér Petr Fiala (ODS)

Rozhovor s premiérem Fialou o povolebním vyjednávání

Lidé v dobách energetické krize často přemýšlejí o tom, kde by se dalo ještě ušetřit. Vláda by v tomto ohledu měla jít příkladem. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ve vysílání prozradil, jak šetří on sám, potažmo celý kabinet. Úřad vlády mimo jiné upřednostnil zateplení střechy budovy před plánovanou rekonstrukcí zasedací místnosti.

Minimální povolené teploty v pracovním prostředí budou moct být nižší než doposud. Vláda kvůli energetické krizi schválila příslušné nařízení připravené ministerstvem zdravotnictví. „Jedna věc je, co se děje doma, a druhá věc, co se děje na pracovištích. Aby se nikdo neděsil – není to teplota, která má být na pracovištích, je to nejnižší možná teplota, která musí být na pracovištích,“ vysvětlil v pořadu premiér.

Podle nařízení má například pro řidiče, pracovníky montážních linek nebo pokladní nejnižší možná teplota klesnout ze současných 18 na 16 stupňů Celsia. V šatnách bude moct spadnout z 20 na 18 stupňů, v umývárnách z 22 na 19 stupňů, ve sprchách z 25 na 19 stupňů a na záchodech z 18 na 15 stupňů.

Fiala takové teploty ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi označil za běžné. Premiér rovněž uvedl, že šetřit hodlá i samotná vláda. „Nedávno jsme na Úřadu vlády rozhodli, že budeme mít teplotu v kancelářích mezi 19 a 20 stupni. Na chodbách a v místnostech, které se pravidelně nepoužívají, ještě méně. Tím výrazně ušetříme,“ sdělil předseda vlády.

Podle něj by kabinet měl jít příkladem: „Jestli mají šetřit občané a firmy, tak první, kdo má ukázat, že je schopen šetřit na energiích, je stát. Jde i o zateplování. Byl jsem rád, že nebudeme na Úřadu vlády rekonstruovat zasedací místnost, což plánovala předchozí vláda, ale místo toho zateplíme střechu.“

Premiér také prozradil, jak se s krizí snaží vypasovat on sám, potažmo jeho domácnost. „Doma jsme se snažili šetřit s energiemi už před krizí, dbá na to především moje žena. Stahujeme topení, když zrovna nejsme v místnosti, snažíme se být zodpovědní. Výši mých záloh bohužel znám, nejsem na tom jinak než ostatní občané. Říkat ji tady nebudu. I mně však zálohy rostou,“ doplnil.

Tagy:
energie politika ODS Petr Fiala Nový den energetika teploty vláda topení Ministerstvo zdravotnictví České republiky Úřad vlády České republiky