Vláda pracuje jen ve středu, rozčílil se Babiš. Ministra Síkelu označil za nekompetentního

Andrej Babiš

K věci (307)

Rapidně se zvyšující ceny energií a pohonných hmot měla vláda řešit už dávno. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V rozhovoru zároveň označil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) za absolutně nejhoršího a nekompetentního ministra.

Opozice podle Babiše přišla s celou řadou návrhů, jak řešit rostoucí ceny energií a pohonných hmot. „Navrhli jsme jasně – odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, to je 19 miliard, snížení DPH na elektřinu, plyn a topení od ledna do června 2022 na nulu, to je 12 miliard. Také odpuštění DPH na vodné a stočné, to jsou dvě miliardy a okamžitě zastropování nafty a benzinu na 35 korun za litr,“ nastínil Babiš.

Distributorům by se podle něj také mohlo odpustit DPH. Vláda, která přišla také s několika návrhy, jeho doporučení projedná. „Pan ministr Síkela (ministr obchodu a průmyslu za STAN –⁠ pozn. red.) je absolutně nekompetentní, nejhorší ministr. Už dávno měl nakupovat zemní plyn. Zásobníky jsou na 16 procentech. Celá Evropa nakupuje,“ rozčiloval se Babiš. Redakce CNN Prima NEWS ministra oslovila s žádostí o reakci, zatím ale nereagoval.

Vláda se neshodne

Kabinet Patra Fialy (ODS) už některé varianty řešení zdražování nastínil. Ve hře je například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy DPH a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka, což v pořadu Partie Terezie Tománkové přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ale zastropování cen paliv nepodporuje. Mohlo by to podle něj vést k nakupování zásob a dalšímu tlaku na růst cen. Ještě před vypuknutím války uvažoval nad kompenzací z plateb za emisní povolenky nebo přeplatků DPH. U domácností chtěl Síkela například posunout limity pro ohrožení energetickou chudobou.

Vláda má v plánu návrhy projednat ve středu. Podle Babiše je to ale pozdě. „Vláda je pomalá, neakční, vysílá signály a zvažuje. Už dávno měla zasedat, proč čeká na středu? Říkali jsme jim to minulý týden a konečně už pochopili, co mají dělat. Je mi to líto, ale kdybych byl ve vládě, tak tohle dávno bylo vyřešeno,“ dodal v pořadu K věci. Redakce CNN Prima NEWS požádala mluvčího vlády Václava Smolku o reakci, zatím ale nereagoval.

Babiš zopakoval, že je potřeba nakupovat zemní plyn. „Nevím, na co čeká, jdou stále malým tempem. Oni totiž pracují jen ve středu, v pondělí a pátek se asi nepracuje a dělají vládu jen ve středu. Měli by konečně zabrat,“ obul se do vlády.

Tagy: