Řítí se na nás energetické tsunami, varoval Havlíček. Jurečka řekl, jak vláda zkrotí ceny

Marian Jurečka a Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Vláda je nečinná, řítí se na nás energetické tsunami, varoval v nedělní Partii Terezie Tománkové bývalý ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale upozornil, že vláda hledá řešení, jak zastavit růst cen v Česku.

„Vládě nevyčítáme, jaké jsou ceny. Vyčítáme jí, jak je nečinná, což je doložitelné na rozpočtu. Začíná se hovořit o tom, že se rozpočet musí novelizovat. Věděli jsme, že takto nemůže projít, je tam malá podpora v oblasti energetické nejistoty. Je to o rychlých řešeních plošného charakteru v kombinaci se zastropováním,“ navrhl ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček. Zároveň varoval, že se na Česko řítí energetické tsunami.

Jurečka ale upozornil, že vláda hledá řešení, jak si poradit s růstem cen v České republice. Ty rostou kvůli konfliktu na Ukrajině hlavně u benzinu a nafty. Západní země totiž na Rusko uvalily tvrdé sankce, které se týkají obchodu i průmyslu.

Růst cen podle Jurečky bude kabinet řešit ve středu na svém pravidelném zasedání. „Musíme zajistit maximální pomoc našim občanům. Není to jen o cenách benzinu a nafty, ale jde také o energetickou situaci. Jednou z možností je zastropování cen,“ poznamenal ministr práce a sociálních věcí.

Státní rozpočet ve třetím čtení

Podle europoslance Alexandra Vondry rostoucí ceny tíží všechny západní země. „Očekával bych, že Američané vstoupí do hry jednáním s dalšími exportéry ropy. Myslím, že je prostor přimět je ke zvýšení těžby, což by mohlo mít vliv i na to, aby cena nerostla a možná i klesla,“ uvedl Vondra.

Poslanci v pátek poslali státní rozpočet do třetího čtení. Vládní koalice v něm ale navrhla několik změn. Chce především přidat miliardu korun ministerstvu obrany a 1,8 miliardy korun na humanitární pomoc Ukrajině. Ke třetímu čtení státního rozpočtu by měla Sněmovna usednout tento týden.

Tagy: