Jurečka: Dojde k zastropování cen energií. Šije se to horkou jehlou, kritizuje Havlíček

Marian Jurečka a Karel Havlíček

Vláda v pondělí představí konkrétní plán na zastropování cen energií pro nadcházející zimu, uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz a MF DNES ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že pomoc domácnostem i firmám bude významná. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) ale reakce koalic nepřichází včas, a navíc je šita horkou jehlou.

„Poté, co oznámíme konkrétní parametry pomoci, tak z mého pohledu nebudou objektivní důvody, aby lidé chodili demonstrovat,“ řekl v rozhovoru pro web iDNES.cz. Sdělil také, že parametry zastropování jsou v zásadě dohodnuty. S konkrétní hranicí se ale ještě čeká na výsledky víkendové Rady ministrů pro energetiku v Bruselu, kde se jedná o možném celoevropském řešení.

„Poté, co by návrh v pondělí schválila vláda, by hned v pátek navazovala mimořádná schůze Sněmovny, kde by se toho týkající dva zákony projednaly v režimu legislativní nouze,“ avizoval Jurečka možný průběh.

Částku neřekl

Pomoc by podle něj měla být významná. „Nechci potvrzovat žádnou částku, která za posledních pár dní proběhla v médiích. Jednoznačně ale mohu garantovat, že ceny budou na takové úrovni, aby to české domácnosti a firmy zvládly,“ slíbil ministr.

Vláda v poslední době čelila kritice opozice, podle které Fialův kabinet s vysokými cenami za energie nic nedělal. Jsou totiž země, které zastropovaly ceny energií ještě před válkou, jiné krátce po začátku invaze. Zastropované ceny má například i sousední Slovensko.

Podle Havlíčka pomoc nepřichází včas. „Jaké máme dosavadní výsledky? Máme dvacetkrát dražší plyn a desetinásobně dražší elektřinu a opatření není žádné. Vždyť je to 14 dní, co hlavní opatření vlády a vlajková loď byl ten směšný energetický úsporný tarif,“ kritizoval dosavadní pomoc Havlíček.

„Tak si počkejme na plán zastropování, jaký bude... Měl být dávno připraven, měl být dávno aktivován. Šije se to horkou jehlou,“ reagoval bývalý ministr v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Situace se prý změnila

Jurečka ale odmítá, že by změnou řešení energetické krize vláda přiznala chybu. „Není to tak. Situace se za poslední měsíc výrazně změnila. Když se vrátíme do července, tak tehdy sice ceny energií rostly, ale stále to byla únosná úroveň. Mnoho firem mi říkalo, že to bude těžké, ale zvládnou to. To se ale za poslední tři týdny razantně změnilo,“ sdělil.

Připomněl, že ceny elektřiny na burze překročily i 1 000 eur za MWh. „To byl ten moment, který nás donutil, abychom aktivovali celou Evropu a přesvědčili i partnery, kteří to předtím odmítali, že musí přijít razantní a celoevropské řešení,“ dodal.

Babiš přišel s plánem

Také opoziční hnutí ANO připravilo krizový plán pro Česko, obsahuje 28 bodů. Předseda hnutí Andrej Babiš ho představil na čtvrteční tiskové konferenci po jednání stínové vlády. V návrhu se objevilo například i zastropování.

Dále Babiš navrhl snížit daň z přidané hodnoty u základních potravin z 15 procent na pět procent nebo zavést příspěvek pět tisíc korun na každé nezaopatřené dítě do 26 let, a to měsíčně až do dubna příštího roku.

S řešením energetické krize nejsou spokojeni ani Češi, ukázal průzkum. Více než dvě třetiny lidí pak nejsou spokojeny s tím, jak kabinet bojuje s rostoucími cenami energií. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas (ČRo). Uskutečnil se 6. a 7. září a zúčastnilo se ho více než tisíc lidí. Fialově vládě podle dat nedůvěřuje 55 procent Čechů. Někteří se proto dostavili i na protivládní demonstraci na Václavské náměstí.

Tagy: