Premiér by měl odvolat neschopného Síkelu, míní Hrnčíř. Má výsledky, brání ministra Lochman

Ondřej Lochman a Jan Hrnčíř

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl odvolat ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), řekl v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Jeho oponent z dolní komory Parlamentu Ondřej Lochman (STAN) naopak Síkelovu práci vyzdvihoval. Oba hosté také okomentovali Fialovo vyjádření ohledně toho, že sobotní demonstraci na Václavském náměstí svolaly proruské síly.

Poslanec Lochman uvedl, že je důležité účastníky demonstrace rozdělit na organizátory a účastníky. „Dorazilo mnoho lidí, kteří se jednoduše obávají, že nebudou mít na zaplacení složenek za energie. Co se týče organizátorů, jednotlivé články dělají rešerši svolavatelů a je zjevné, že několik lidí je součástí proruské propagandy,“ dodal.

„Někoho nálepkovat, jestli je pátou kolonou Ruska, ničemu nepomůže. Pan premiér Fiala by měl spíš odvolat neschopného ministra průmyslu a obchodu a začít konat,“ kritizoval poslanec Hrnčíř Fialovo vyjádření a také Jozefa Síkelu.

Proti tomu se Ondřej Lochman ohradil. „Já bych tu zopakoval pro pana Hrnčíře co (Jozef Síkela, pozn. red.) všechno vyjednal – máme tady LNG terminál v Holandsku, který zajištuje kapacity plynu. Máme naplněné zásobníky a hotový úsporný tarif. Máme tady vytvoření státního obchodníka, který přímo od dodavatelů zajistí energie pro kritickou infrastrukturu a veřejnou správu,“ řekl.

„Ten obchodník pravděpodobně nevyřeší všechny problémy, které tady jsou. Navíc to bude trvat měsíce, než ta firma bude schopna rozjet takový byznys. To se nedá udělat během týdne. Ten obchodník měl vznikat nejpozději na jaře,“ podotkl Hrnčíř.

Celou debatu najdete v úvodním videu.

Tagy:
demonstrace energie premiér Petr Fiala poslanci Zprávy plus Jan Hrnčíř Ondřej Lochman