Pomoc pro lidi postižené zdražením energií. Využijí příspěvek na bydlení, schválila vláda

Petr Fiala

Tisková konference po jednání vlády

Vláda schválila plán na pomoc těm, kteří jsou postižení zvýšenými cenami energií. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Připravuje novelu zákona kvůli zvýšení příspěvků na bydlení, podnikatelům pomohou záruky.

„Chceme pomáhat adresně a zaměřit se na lidi, kteří jsou postižení energetickou chudobou,“ řekl premiér. „Domácnostem se skokovým nárůstem cen energií pomůže příspěvek na bydlení. Dávku budou moci lidé čerpat až tři měsíce dozadu,“ doplnil. Adresná pomoc podle něj méně zatíží státní rozpočet.

Lidem má pomoci zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc, pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií.

To má domácnostem pomoci jednorázově s úhradou nedoplatků, případně s jinými nutnými výdaji. Základním předpokladem je, že domácnost přešla v dodávkách energií na standardní produkt a má k dispozici vyúčtování záloh za energie za období v režimu dodavatele poslední instance (DPI).

„Navýšíme normativy u příspěvku na bydlení, mělo by to pokrýt případný nárůst výdajů. Kde to nebude stačit, využijeme okamžitou pomoc. Nebojte se oslovit úřady práce, budeme komunikativní,“ vyzval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Dáváme si zmocnění, že v roce 2022 může normativy upravovat vláda, abychom to nemuseli pokaždé novelizovat,“ dodal Jurečka. Okamžitá pomoc zohlední rovněž například leasing nebo hypotéky lidí postižených energetickou chudobou.

Pokrytí zvýšených provozních nákladů

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou poskytovat záruky až do 80 procent jistiny zaručovaného úvěru, jehož maximální výše může být dva miliony korun. Doba ručení bude až dva roky. Podnikatelům to má pomoci překlenout období spojené s prudkým nárůstem cen energií a umožní jim snadnější přístup k úvěrům od komerčních bank na pokrytí zvýšených provozních nákladů.

Pro poskytnutí této záruky musí podnik doložit, že se ceny energií zvýšily po 13. říjnu 2021, a to o více než 100 procent. Pokud podnikatelé odebírají energie od DPI, mohou požádat o podporu poté, co uzavřeli standardní smlouvy s dodavatelem.

Tagy: