Vláda sklízí to, co zasela. Z Okamury si udělala radikálního nepřítele, říká komentátor

Tomio Okamura

Vládní koalice si z šéfa SPD Tomia Okamury udělala radikálního nepřítele. Nedala mu funkci ve vedení Parlamentu a kabinet nyní sklízí to, co si zasel. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Podle analytičky webu Echo24 Lenky Zlámalové by se současná covidová krize dala řešit i bez pandemického zákona.

Zlámalová se domnívá, že není třeba pandemický zákon prodlužovat. „Nepovažovala jsem za šťastné, jak velké pravomoci jím vláda získávala,“ řekla Zlámalová ve vysílání.

Platnost pandemického zákona by měla vypršet už na konci února. Vzhledem k pandemické situaci vláda usiluje o jeho prodloužení. Úterní jednání poslanců však zablokovala SPD a Sněmovna se k tématu vrátí až v následujícím týdnu. „Podle mě je dobře, že zákon tak rychle neprošel,“ konstatoval Korecký. „Vládní koalice tu trochu sklízí to, co zasela. Tím, že se rozhodla nedat Tomiu Okamurovi funkci ve vedení Parlamentu, vyrobila si z něho naprosto radikálního nepřítele. Pokud to půjde, bude s SPD chtít věci blokovat a shodit,“ dodal.

Bude mít Česko první prezidentku?

V úterý oznámila kandidaturu na prezidenta bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, analytici jí však mnoho šancí nedávají. „Nemyslím si, že by patřila k favoritům. Byla hodně viditelná ve veřejném prostoru tím, že čelila trestnímu stíhání, dlouho se to vleklo a soudy ji nakonec osvobodily. Do značné míry může ze sebe dělat oběť systému,“ uvažovala Zlámalová.

Korecký s ní souhlasil. „Myslím si, že to bude jen jedna z desítek kandidátů. Paní Vitásková za sebou nemá nějaký exkluzivní politický příběh a i kdyby se snažila tento rok sebevíc, nemyslím si, že je to ten typ, koho by si český národ chtěl zvolit za prezidenta,“ pronesl. Podle komentátora si prý ale řada lidí může myslet, že by prezidentka do politiky vnesla jiný pohled.

O post prezidenta se bude ucházet také miliardář Karel Janeček. „Pan Janeček velmi výrazně cílí na lidi, kteří jsou nespokojeni s restrikcemi posledních dvou let. Těchto lidí není málo, protože covidovými restrikcemi byli nejvíce zasaženi mladí lidé a rodiny s dětmi. Podle řady průzkumů tato generace přestala nejvíce věřit v systém a má nedůvěru k politikům,“ míní Zlámalová. „Nemyslím si, že tu bude tak silný proud, aby Karla Janečka dostal do druhého kola,“ dodal Korecký.

Tagy:
jednání CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna Tomio Okamura Karel Janeček komentátor SPD prezidentské volby v ČR 2023 vláda Alena Vitásková koronavirus COVID-19 Lenka Zlámalová analytička Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon Miroslav Korecký Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Echo24 Mladá fronta DNES