Šťastný: Lidi už opatření vůbec nechápou. Politici schválili protiepidemického parchanta

Vláda

360° (125)

Pandemický zákon je „brutální politická chyba“. Politici pokračují ve vytváření protiepidemického parchanta, postěžoval si na vládní kroky bývalý poslanec za ODS a zdravotnický expert Boris Šťastný v pořadu 360°. Do studia CNN Prima NEWS si přinesl vytištěný soubor vládních opatření se slovy, že kdyby se pokusil vyzkoušet úředníka resortu zdravotnictví z platných restrikcí, nejspíše by se nedočkal správných odpovědí.

Novela pandemického zákona se měla v dolní komoře projednávat v úterý, opoziční hnutí SPD ale plán vetovalo. Zatímco vláda obhajuje legislativu slovy, že bez ní nebude mít potřebné nástroje pro boj s pandemií koronaviru, jiní politici oponují, že tím kabinet zasáhne do ústavních práv občanů.

Podle zdravotnického experta a bývalého politika Borise Šťastného už jen málo lidí ví, jaká opatření vlastně platí. Do studia si přinesl soubor vládních opatření v tištěné podobě. „To je 80 stránek textu s malými písmeny. Pokud bychom z toho začali zkoušet úředníka ministerstva zdravotnictví, nemyslím si, že by na pět otázek dokázal alespoň jednou odpovědět správně. Takto není možné řídit epidemii,“ řekl na úvod Šťastný.

Pandemický zákon posléze označil za „brutální politickou chybu“. Veškerá pravidla by se měla podle něj ideálně zjednodušit, místo toho se ale děje přesný opak. „Pokračují ve vytváření protiepidemického parchanta v podobě zákona, který nejenže tento zmatek nelikviduje a neřeší, ale ještě to rozšiřuje kompetence jednotlivých ministerstev a úředníků. Myslím, že je to ze strany pravicové vlády chyba,“ pokračoval bývalý politik za ODS.

Rovněž si myslí, že se bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) nechala tehdejší opozicí dotlačit k tomu, aby hodila nouzový stav přes palubu a místo toho usilovala o vytvoření nového zákona, který by jí dal do ruky nástroje pro řešení pandemických opatření. Nyní, kdy legislativě pomalu končí platnost, se současný kabinet snaží zákon rozšířit a prodloužit, aby nemusel sáhnout po nouzovém stavu.

Páral: Pandemický zákon je krok zpátky

„I kdyby zákon prošel, v létě budou muset znovu ve Sněmovně bojovat za jeho prodloužení, nebo ho nechají plavat. Epidemie se ale může na podzim vrátit. Pokud to nechají plavat a neprosadí zákon znovu, přijde listopad a už nebudou mít nástroje,“ doplnil Šťastný ve vysílání. Jako řešení vidí buď úplně nový zákon, nebo novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Zástupce šéfredaktora týdeníku Hrot Pavel Páral taktéž není z kroků současné vlády příliš nadšený. Ačkoliv ocenil zrušení povinné vakcinace pro profesní skupiny, která způsobovala pnutí ve společnosti, boj o pandemický zákon nechápe.

„To, co provádí s pandemickým zákonem, je pro mě nepochopitelné. Je to krok zpátky. Tady se legislativně upravují procesy, který by neměly být vůbec třeba. Ve všech zemích, které prošly stejnou nákazou, se jasně prokázalo, že nemocnice neplní. Někde trošku, ale nikde nedochází ke kolapsu. Vypnul bych to už teď,“ uvedl v pořadu 360°.

Tagy: