Vláda tahala restauratéry za nos, chystáme žaloby na stát, říká člen Chcípl PES

Vláda tahala provozovatele restaurací za nos, chystají se stovky žalob na stát, řekl v pátek novinářům místopředseda hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jiří Janeček. Otevřením vnitřních prostor restaurací a dalších stravovacích zařízení od pondělí se podle něj potvrdilo, že podniky byly zavřené protiprávně. Řekl, že žaloby budou podávat jednotliví podnikatelé, hnutí už má pro ně připravené vzory.

Vláda v pátek na mimořádném jednání rozhodla, že od pondělí povolí otevření vnitřních prostor restaurací, uvolní i další provozy jako wellness, bazény či sauny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že rozvolnění se zrychluje kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. To ale podle něj nedává prostor pro plošná opatření, resort proti němu podá ústavní stížnost, uvedl.

Janeček má smíšené pocity. Na jednu stranu má radost, že se vše otevře, na druhou stranu pociťuje zlost. „Znamená to, že vláda tahala podnikatele a živnostníky za nos. A nejhorší na tom je, že věděli, že jednají protiústavně,“ řekl novinářům.

Další výkřik do tmy

Majitel minipivovaru a restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Janeček patřil k prvním restauratérům, kteří nejdříve po vládou nařízeném zkrácení otevírací doby a později i po úplném zákazu provozu odmítli nařízení respektovat. Podle něj jsou provozovatelé, kteří odmítli zavřít, na tom nyní lépe než ti, kteří opatření dodržovali. Domnívá se totiž, že rozhodnutím Nejvyššího správního soudu podnikatelé přišli o nárok na kompenzace od státu.

Gastronomické podniky mohly od 17. května otevřít zahrádky, Janeček ale poukázal na to, že některé podniky zahrádky nemají. Soudí, že do pondělí někteří restauratéři provozy nestihnou nachystat. „Nemyslím si, že všechny restaurace jsou schopné během dvou, tří dnů otevřít. Hlavně ne ty, co nemají zahrádky. Je to zase další výkřik do tmy,“ komentoval rozhodnutí kabinetu.

Tagy:
restaurace Adam Vojtěch stát žaloba znovuotevření ANO 2011 uzavřené hospody rozvolnění restauratér Jiří Janeček Chcípl pes Otevřeme Česko Otevřeme Česko normálnímu životu Nejvyšší správní soud České republiky