Vláda zpřísnila i rozvolnila. Na Silvestra u stolu maximálně 4 lidi, omezila hromadné akce

Tisková konference po jednání vlády

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu potvrdila, že nebude prodlužovat nouzový stav. Ten tak skončí 25. prosince ve 23:59. Kabinet však určil nová pravidla. Ruší se zkrácená otevírací doba pro hospody a restaurace, přes Silvestra ovšem budou platit nová omezení pro hromadné akce.

„Na vládě jsme se podrobně zabývali dalším postupem. Vláda nemění svoji strategii. Důvěřujeme občanům, budeme na ně opakovaně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Vyzýváme všechny, kdo může, aby se nechal naočkovat třetí dávkou. Aby se všichni o svátcích chovali odpovědně a rozumně. Když je to možné, nechte se otestovat,“ řekl v úvodu tiskové konference premiér Petr Fiala (ODS).

Konkrétní pravidla upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Pro akce, kde účastníci nesedí u stolu, ale pohybují se, je omezení do 100 lidí. Pokud sedí u stolu, omezení bude 6 lidí u stolu. Od 29. zpřísňujeme – bude platit limit čtyři lidi u stolu. Toto opatření platí do 2. ledna a neplatí pro rodiny,“ řekl Válek.

Od středy 29. prosince bude smět na akce, večírky a silvestrovské oslavy pohromadě maximálně 50 lidí. Organizátoři musejí kontrolovat covidové certifikáty pomocí čtečky na QR kód.

Restaurace a hospody smí mít od 26. prosince otevřeno i po 22. hodině. Dovnitř však do 3. ledna mohou stále jen lidé s očkováním nebo po prodělání nemoci. „U restaurací není ve hře PCR test do 3. ledna. Důvodem je mutace omikron. Pracujeme na tom, aby se PCR test dostal do hry. Teď je ale musíme blokovat pro ty, kteří mají symptomy,“ uvedl Válek.

Premiér Petr Fiala (ODS) odmítl, že by pravidla byla složitá. „Doufám, že je vidět, že z naší vlády nezaznívají různé názory. Rozhodli jsme z řady variant a veřejnosti říkáme, co bude. Je 22. prosince a přesně říkáme lidem, jaká pravidla budou platit od 29. prosince, ve dnech Silvestra a co bude platit potom. Říkáme lidem, co se bude dít po Novém roce ve školách,“ prohlásil Fiala.

Tagy:
Petr Fiala vláda koronavirus COVID-19 covid vláda Petra Fialy