Očkování nebrání šíření viru, je to fáma. Tečka je sci-fi, kritizuje opatření Šinkora

Představa vlády, že budou k cestě do normálu stačit dvě dávky očkování, je science fiction. Těmito slovy kritizoval protipandemické vládní kroky imunolog Jiří Šinkora. Ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS také uvedl, že očkování nezabrání šíření viru. Vládní experti však vybízejí k přeočkování.

„Lidé by měli vzít rozum do hrsti, aby nenakazili seniory a ti se pak neocitli v nemocnicích a v krematoriích. Vakcína je výborná, aby chránila právě je,“ reagoval na nadcházející vánoční svátky imunolog Jiří Šinkora.

Mnozí odborníci se totiž obávají, že se nová varianta omikron v tuzemsku rychle rozšíří, což bude znamenat velkou zátěž pro nemocnice. Jak přesně se vir chová, zatím není zcela vysledované. Přesto v tuzemsku přestane v sobotu o půlnoci platit nouzový stav.

Kabinet zatím vyzývá občany k odpovědnosti a apeluje na ně, aby se očkovali. Podle Šinkory ale vakcinace nepomůže vir zastavit. „Vakcína vůbec nebrání šíření viru, to jsou fámy. A Tečka je science fiction,“ pustil se do vládní kampaně.

Vláda totiž pod heslem „Udělejme Tečku za koronavirem“ motivovala lidi k očkování. Dvě dávky vakcíny podle ní měly představovat definitivní tečku za pandemií. To se však ukazuje jako mylná představa. Za kampaň ovšem ministerstvo dostalo marketingovou cenu od Asociace komunikačních agentur.

Nová vláda by podle Šinkory měla nastavit taková opatření, která nebudou směšná. Poukázal také na to, že v zemích, kde je vysoká proočkovanost, koronavirus řádí dál jako například v Portugalsku. Na to, že vakcíny nebudou účinné proti nové variantě, upozornil i biolog Jaroslav Flegr.

„S omikronem tu nemáme nikoho promořeného a proočkovaného. To platilo na deltu. Omikron získanou imunitu ignoruje,“ uvedl Flegr s tím, že nynější vakcíny poskytnou ochranu maximálně z 20 procent.

Vláda však očkování věří. Poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) nabádá k očkování posilující dávkou. „Musíme se rychle naočkovat třetí dávkou. To je úkol vlády. Musí být dostatečná kapacita očkovacích center. A to i během svátků,“ vybízel.

Nová vláda již předem avizovala, že nouzový stav neprodlouží, skončit by tak měl 25. prosince. Volnosti jako před pandemií se ale lidé nedočkají. Podle informací CNN Prima NEWS kabinet plánuje opatření týkající se omezení počtu osob na hromadných akcích. Sadu nových protiepidemických nařízení by měla vláda oznámit ve středu odpoledne.

Tagy: