ANO ozdravovalo finance, vytáhla graf Jermanová. Zbyla jen černá díra, ukázal Lochman

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a Ondřej Lochman (STAN)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 15.10.2023

Veřejným rozpočtům se za vlády ANO dařilo lépe než za předchozích kabinetů i současné koalice pod taktovkou premiéra Petra Fialy (ODS), ukazovala Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na grafu v Partii Terezie Tománkové. Vláda současného nejsilnějšího opozičního hnutí vedla k prudkému nárůstu státních výdajů, které nebyly vyváženy dostatečnými příjmy, kontroval jí Ondřej Lochman (STAN). Ve vysílání CNN Prima NEWS vytáhl i vlastní „graf“ s černou dírou rozpočtu, která po vládě ANO zůstala.

Podle Jermanové nemůže vláda Petra Fialy (ODS) osočovat minulý kabinet ANO z toho, že se o veřejné finance dobře nestaral. „Tady máte čísla. Přestaňte říkat, že jsme nekonsolidovali veřejné rozpočty,“ snažila se v pořadu Partie dokázat s grafem zachycujícím hospodaření posledních několika vlád.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu. Berete lidem majetky, vmetl Fiala z SPD vládě. Radši nelžete, opáčil Výborný

S tím nesouhlasil Lochman, podle kterého zůstaly finance po minulé vládě v bídném stavu. „Paní Jermanová ukazuje ‚složité‘ grafy, já ukážu toto,“ prohlásil, a vytáhl papír s černým kolem. „Víte, co to je? To je černá díra našeho rozpočtu, která zůstala po vás. Když se podíváte na roky 2018 až 2022, výdaje se zvýšily o 42 procent, ale příjmy pouze o 16 procent. Udělali jste největší díry do státního rozpočtu. Osm let jste vedli stát. Například co se týká důchodů, dovedli jste ho akorát tam, že by na ně za pět let nebylo,“ oponoval.

Více o dalších reakcích na konsolidační balíček, průběhu sněmovních jednání či postoji koalice i opozice k izraelsko-palestinskému konfliktu se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
politika státní rozpočet veřejné finance Partie Terezie Tománkové graf vláda Ondřej Lochman Jaroslava Jermanová konsolidační balíček