Vládní pětikoalice dostala facku. Babiš bude mít nabito nejen do sněmovních voleb

Šéf ANO Andrej Babiš ve volebním štábu

TK hnutí ANO po vítězství v eurovolbách

Strany a hnutí vládní pětikoalice dostaly ve volbách do Evropského parlamentu studenou sprchu. Opoziční hnutí ANO vyhrálo s 26,14 procenty, pohořeli Piráti a větší úspěch si přálo jak hnutí STAN, tak i koalice Spolu. Šéf ANO Andrej Babiš bude mít nyní nabito do sněmovních voleb.

Největším překvapením voleb je, že „zajeté“ vládní strany jako jsou STAN nebo Piráti předčila méně známá koalice Přísahy a Motoristů. Starostové si slibovali hodně od své lídryně Danuše Nerudové, Piráti zase od svého lídra a europoslance Marcela Kolaji. Ten se vůbec do europarlamentu nedostal.

Místo toho uspěli mnohem méně známé tváře Přísahy a Motoristů – Filip Turek a Nikola Bartůšek. Dva kandidáti z koalice Roberta Šlachty, o kterých doposud nebylo tolik slyšet.

Koalice Spolu, která si přála vyhrát, skončila za ANO druhá s 22,27 procenty. „Je to vládní výprask. Pětikoalice prohrála na celé čáře. Je to debakl pro Piráty,“ komentoval ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Jedno je jisté – výsledky voleb nabijí hnutí ANO a jeho šéfovi Andreji Babišovi. Expremiér, který byl značně zklamaný z výsledků sněmovních voleb v roce 2021 a z prohry v prezidentských volbách, dokonce jednu dobu uvažoval, že v politice skončí. Teď bude mít novou krev v žilách. Bylo to znát i na tiskové konferenci po oznámení výsledků voleb.

„Výsledek považujeme za famózní úspěch. Je to pro nás obrovská vzpruha. Dělali jsme kampaň s obrovským nasazením, máme radost, že to vyšlo. Je to i výsledek opoziční práce ve Sněmovně, naší stínové vlády,“ prohlásil Babiš.

Z výsledku eurovoleb může Babiš těžit nejen ve Sněmovně, až bude z opozičních lavic kritizovat vládu, ale také v krajských a senátních volbách letos na podzim. Tím nejvyšším cílem je samozřejmě úspěch ve volbách sněmovních, které se budou konat příští rok.

Fiala: Budeme s tím pracovat

Koalice Spolu si to prý uvědomuje. „Ty volby poskytly všem vládním stranám zpětnou vazbu, se kterou budeme dál pracovat. Budeme se snažit, abychom příští volby vyhrávali,“ komentoval výsledky premiér Petr Fiala (ODS).

Volby byly debaklem i pro hnutí SPD Tomia Okamury, které kandidovalo v koalici s Trikolorou. Místo dvou europoslanců budou mít v Bruselu už jen jedno křeslo. Místo Okamury slavila úspěch europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) se svojí koalicí Stačilo! Získala 9,56 procenta. Vládní STAN získal 8,7 procenta hlasů, Piráti 6,2 procenta hlasů a koalice SPD a Trikolóra 5,73 procenta.

VIDEO: Reakce stran na výsledky eurovoleb

Tisková konference Spolu

Tisková konference STAN:

Tisková konference SPD a Trikolory

Tisková konference Přísahy a Motoristů

Tisková konference Pirátů

Tisková konference Stačilo!

Tagy:
Andrej Babiš Petr Fiala volby Evropský parlament Česká pirátská strana koalice ANO 2011 Starostové a nezávislí Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR